Любопитно

Христо Шиков от Горна Оряховица вози с влак цар Борис III през 1943 година

Радка Тодорова от Велико Търново е сред отличените участници в конкурса на БДЖ „Разходка с влак”. В него са представени 65 пътеписа за пътуване с влак от любители на железопътния транспорт. След извършен подбор са избрани 29 пътеписа. Те ще бъдат публикувани в специално създадена рубрика на официалната страница на БДЖ.    

„Живея в историческата столица на България – Велико Търново и любимото ми туристическо пътуване е разходката с влак от Велико Търново до красивия град Трявна. Този старинен град е едно възрожденско място, чието сърце пулсира в историята на България и се намира в централната ѝ част.

Реших да участвам в конкурса за написване на пътепис, защото, когато пътувам за град Трявна, виждам на жп гара Царева ливада един парен локомотив, с номер 0303 /музеен експонат/, който е бил управляван от баща ми Христо Шиков, в онези далечни години /около 1960 година/. Спомням си за  моето детство, и за тежкия труд на работещите в жп транспорта и особено на локомотивните машинисти. Качвала съм се на парен локомотив, виждала съм голямата пещ, в която огнярят хвърля въглища, за да потегли композицията навреме. Посрещали сме нашия баща от път на жп гара Горна Оряховица и виждахме колко е изморен и се белееха само зъбите му /от саждите от огнището в локомотива/. Понякога, той се завръщаше през нощта и тихичко, за да не ни събуди, си лягаше да си отпочине от пътуванията до Варна, Плевен, Стара Загора и др. По-късно, той беше локомотивен машинист на дизелови и електрически влакове. Баща ми беше голям шегаджия, въпреки че професията му беше тежка и трудна. За колегите си беше веселяк и голям приятел, макар че в неговото сърце е имало понякога и голяма тъга за старите му родители на село. При дълги пътувания той е бил далеч от семейството си по 2-3 дни.

Влаковите композиции в предишните времена бяха непрекъснато пълни от много пътуващи хора. Аз и моята сестра Диана сме обиколили цялата България с влакове.      Баща ни, в кабината на парен локомотив, е возил през 1943 г. цар Борис ІІІ. Спомням си неговия разказ как хиляди хора с ръкопляскания са посрещнали царя на жп гара Горна Оряховица.  Най-романтично за мене, като ученичка, беше пътуването на цялото ни семейство по теснолинейния железен път до Рилския манастир, през 1965 година…”, разказва в пътеписа си Радка Тодорова.

Идеята на конкурса е да бъде споделен добрият опит на участниците от приятни туристически маршрути, до които може да се достигне с влак и по този начин допълнително да се популяризират възможностите за разходка с жп-транспорт до природни и културно-исторически забележителности. Авторите на публикуваните пътеписи ще получат по два билета за пътуване с влак на територията на страната с маршрут по свой избор. Те ще могат да се използват до края на 2020 г. или за предстоящо организирано от БДЖ атракционно пътуване с парен локомотив.