Култура

Христо Узунов – златният глас на дублажа

Той има над 200 озвучени сериала, хиляди филми, реклами, десетки предавания. Преди дни при раздаването на тазгодишните „Икар”-и –  отличията за театрално майсторство, спечели „Златен глас” за дублаж. На 47 години е и е родом от Горна Оряховица. Това е  Христо Узунов. Разпознаваем винаги, заради дълбокия си, плътен глас.

„За мен това е първа награда за 20-годишната ми кариера. Много чакана награда. Получавам я за озвучаването на главния герой Фома, от руския сериал „Мутра по заместване”. Ролята се играе от уникалния Дмитри Нагиев. Фома е изпаднала мутра от стария тип, който е в немилост и се опитва да си върне благоволението на шефа. Мутрафон, пък даскал по физическо… Подхожда  като мутра, разбрано, добронамерено. Това е комедиен сериал. Получих работата по интересен начин. За първи път трябваше да се явя на кастинг. Проформа го бях направил, озвучил. Несериозно съм подходил към образа, ми казаха, а аз подходих както го чух, както го усетих. Но се оказа че съм одобрен безапелационно”, споделя за работата си Христо.

Винаги го провокира персонажът. Ако не стане от раз, опитва се да се получи, за да даде най-доброто от себе си. Затова и винаги казва – „Ние сме патерици, когато става дума да дублаж. И целта е да доведем героите си ненакуцвайки до драгия зрител. Хубав синхрон трябва да се получи – между героя и гласът, който слуша, т.е. нас”.

Не се дразни, че винаги го сравняват с Али Ръза от сериала „Листопад”, по който цяла България подлудя преди години и беше в уречения час пред телевизионния екран.

Питаме го има ли си любима роля, която скоро е озвучавал? Оказва се че, да. Това е на Рахми, от филма „Пепел от рози“. Чуйте и още:

 

Кремена Крумова – Попова