Политика

Христо Орманджиев: Президентът може да насрочи първото заседание на новия парламент в края на април

„Президентът издава указ за свикване на Народното събрание на първо заседание в едномесечен срок от датата, на която са приключили изборите, т.е. до 4 май. Но този срок е в поредицата от предстоящите празници, така че най-вероятно свикването може да е преди 4 май, може и в края на април“. Това прогнозира пред Общинското радио Христо Орманджиев, гл. ас. по конституционно право в Юридическия факултет на Великотърновския университет.  По негови думи новоизбраният парламент може да се свика и от 1/5 от народните представители, ако държавният глава реши да не се възползва от конституционното си право.

Най-възрастният, присъстващ в залата народен представител, открива първото заседание. Той чете клетва, която се повтаря от колегите му, след което всички депутати подписват клетвен лист, което е реалното им встъпване в парламента, обясни Орманджиев.

На първото заседание действащото в момента правителство подава оставка. „Това обаче не означава, че оставаме без изпълнителна власт. Изпълнителната власт продължава да съществува и тя е в лицето на подалото оставка правителство, което се приема като правителство в оставка, тъй като основен  принцип на българското конституционно право е нито ден без правителство“, каза Христо Орманджиев.

Съставянето на правителството е въпросът с най-голям обществен отзвук. Президентът връчва първия проучвателен мандат на най-голямата по численост парламентарна група. В 7-дневен срок нейните представители правят предложения за министър-председател и състав на правителството. Ако парламентът гласува само фигурата на кандидат-премиера, но не подкрепи проекта на структурата на кабинета или обратното приема състава на правителството, но не и кандидат министър-председателя – мандатът се смята за неуспешен. Тогава президентът връчва втори проучвателен мандат на втората по численост група. Ако нейният вариант не се гласува от Народното събрание – държавният глава има право да връчи трети проучвателен мандат на коя да е от останалите групи, може и да е най-малката. При неуспешен трети мандат – президентът издава указ за разпускане на 45-ото Народно събрание насрочва нови избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство, което да подготви произвеждането на новия парламентарния вот, поясни специалистът по конституционно право.

 

Снимка – Фейсбук