Култура

Христо Кидиков представи новата си книга „Спомени от Вефа“ и попя на почитателите си

В изключително приятна обстановка премина срещата с популярния певец Христо Кидиков в Изложбени зали „Р. Михайлов“ във Велико Търново в късния следобед вчера. Той пя, танцува и се снима със свои почитатели, и разказа любими и комични случки от своята професионална кариера. В старата столица Кидиков представи  четвърта си книга „Спомени от Вефа“, част от „Фоайе на книгата с автограф“, организирано от Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“.

Зам.-кметът Нейко Генчев, в ролята на водещ го представи.

„Не съм нито зам.-кмет към този час, нито издател, синът ми се занимава с това“, поясни с усмивка Нейко Генчев и продължи: „Когато Христо Кидиков ми се обади, че иска да издаде книга при нас, аз не се учудих и се зарадвах много. Защото той е от любимите певци на моето поколение. Хората се делят на два вида, които знаят какво е веф и тези, които не знаят. Христо е от най-приятните и любимите певци“. Генчев си спомни как са се видяли с Христо Кидиков миналата година.

„Уредихме си среща във великотърновско заведение. Чакам, чакам го, а не виждам, как на два метра от мен стои едно момче с тениска и панталонки. Не вярвах на очите си. Бях сигурен, че този младолик човек е той. Интересна личност е Христо Кидиков, има хубаво чувство на хумор. Няма гордост и надменност“, поясни Нейко Генчев. След това му акомпанира на китара при изпълнение на първата му песен. И тъй като всички знаят онзи неостаравящ лаф, произнасян задължително с пловдивски диалект: „Цъкни, майна, вефа, да чуйме Кидика как са дере“!, текстът бе посветен на него в шеговит вариант.

Популярният изпълнител уточни, че новата му книга е пълна освен с много снимки и със спомени, които са преминали през сърцето му.

„Аз съм човек, който обича да прави шеги. На колеги съм правил всякакви щуротии. Те на мен също, не сме се сърдили. Спомням си една весела случка през 70-те години с Оркестър „София“. Настанени сме в хотел в една стая с Жоро Коня. Аз винаги ставам рано между 5.30 и 6.00 часа. Решавам да му направя номер. В пастата за зъби сложих крем за бръснене. Става той сутринта и целият в пяна. Аз знам, че той знае, че съм аз, но си мълчи. Вечерта обаче имаме концерт. Преди да изляза на сцената обувам обукви, нови, лачени, купени от чужбина. Завързвам едната, после другата. Вече ме обявяват, аз тръгвам и … едната обувка закована за дървения под. Нямам време, песента започва, аз събувам едната и  тръгвам с другата накуцвайки, защото те бяха с голяма платформа. Публиката започва да се смее. Но ръкопляскаха и аз спокоен, махнах обувката и по чорапи продължи концерта“, разказа с усмивка Кидиков.

С книгата си  той представи и новия си диск, и изпя няколко нови песни.

Кремена Крумова – Попова