Здравеопазване Култура

Христина Янева-Хедра – за кърменето и ползата от съветите на нашите баби и прабаби

С организирането на разнообразни инициативи, насърчаващи  естественото хранене, от днес започва Световната седмица на кърменето. В навечерието й Христина Янева-Хедра бе във Велико Търново, за да представи своята книга „Всичко за кърменето – или почти всичко, но практично”. Един от най-големите специалисти в България, сертифицирани от Международен борд консултанти по кърмене, даде своите съвети в ефира на Общинското радио. „В тази книга съм дала в практичен план нещата, които всеки човек може да опита по пътя към успешното кърмене. Изградена е не да бъде изчетена от кора до кора, а когато човек има проблем, да открие необходимата информация, да прочете всичко необходимо и да се опита да го преодолее. Ако обаче не се получи, е хубаво да се свържете с консултант по кърмене или с медицинско лице. Съветвам хората да не се колебаят бързо да търсят помощ, защото колкото по-бързо се адресира един проблем, толкова по-лесно и бързо се разрешава той. И още нещо – да вярват в собствената си интуиция и да слушат своето собствено бебенце”, коментира Хедра.

Създателката на блога „Кърменето като начин на живот” , който вече има 13-годишна история, е категорична, че трябва да се вслушваме повече в децата си. „Ако детето иска да яде по-често от заветните три часа, това не означава, че млякото не достига, а че просто такива са нуждите му. Когато се откликва на тях, всъщност се оказва, че млякото му е напълно достатъчно. Нашите деца знаят чудесно кога са гладни, кога искат да се гушнат в мама да посучат  дали за да се нахранят, или просто да се успокоят. Всичко това им помага да се развиват и да поддържат нормално количество мляко, адекватно на нуждите им. С появата на интернет има лесен достъп до информация, която е изключително разнопосочна. Нужно е да подбирате източниците”, допълни тя. От консултантите по кърмене можем да получим най-надеждната информация в подкрепа на естественото хранене с майчина кърма, посъветва ни още специалистът.

По думите на Хедра, ако човек се води по съветите на бабите и прабабите ни, ще достигне по най-лесен начин до съвременните препоръки, давани от светилата в подкрепа на кърменето в световен мащаб. А те са толкова прости: да се вслушваме в природата – такава, каквато е за всички бозайници, а именно – да се доверяваме напълно на детето, да му даваме храна, когато пожелае, да му предлагаме и двете гърди на всяко хранене, ако млякото в едната не е достатъчна. „Българските майки срещат проблеми с кърменето, идентични в световен план – разранените зърна в началото и проблемът с недостатъчното мляко. За щастие има много прости неща, които могат да се направят, за да се отстранят лесно тези организационни проблеми, които често се дължат на объркване какво се счита за нормално и какво – не”, каза още Христина Янева-Хедра.

Хедра е създател на сайта „Кърменето като начин на живот”. Началото за него идва преди повече от години, когато единствената информация в подкрепа на кърменето майките срещат в портала „БГ Мама”. „Жените имат едни и същи проблеми и понякога да пишеш еднакви неща, ти става досадно. Затова отговарях там на въпросите с препратка към линк – нещо, което и днес продължава да върши чудесна работа”, припомни си Хедра. Поводът за реализирането на платформата идва след раждането на второто й дете. „След това започнах да уча повече, станах доброволен консултант по кърмене, след доста години практика се явих на изпит за международна сертификация. В момента съм от малкото хора в страната, които имат най-високата степен на специализацията на кърменето в световен план, сертифициран от международен борд консултанти по кърмене”, допълни тя. Псевдонима си избрала заради близостта до името й – Христина.

В блога „Кърменето като начин на живот” е посочен и телефон за връзка, на който отговаря самата Христина Янева. Целта й е една – да помогне на всеки, който има желанието да кърми детето си, а среща проблеми по пътя към заветната цел.

Христина Янева-Хедра е сертифициран лидер на групи за взаимопомощ по програмата на УНИЦЕФ „Майки подкрепят майки” (част от Програмата за Подкрепа, защита и насърчаване на кърменето); доброволен консултант на кърмещи майки към създадения в рамките на същата програма Кабинет по кърмене в Университетска болница „Майчин дом” ; активен член на „Ла Лече Лига” – България; член на активистката група, свързана с провеждането на Световната седмица на кърменето в България; съавтор и консултант на публикациите за кърмене към списание „Моето дете” и на брошури за кърмене, издавани от различни неправителствени организации; активен участник във форумите за кърмене към двата портала за майчинство.