Култура Община

Хор „Нуша“ и Виктор Костов са големите победители в Десетото юбилейно издание на „Звукът на времето“

Хор „Нуша“ и Виктор Костов спечелиха големите награди в Десетото юбилейно издание на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ във Велико Търново. Той се проведе по два основни начина за участие – присъствен и онлайн конкурс. Първият вариант беше успешно осъществен в старата столица в продължение на четири дни в пет различни зали: ДКС „Васил Левски“, НЧ „Надежда 1869“ за раздел „Вокални изпълнители“, зала 30 в Младежкия дом, ИЗ „Рафаел Михайлов“ и Голяма зала на Община Велико Търново за раздел „Инструменталисти“.

На церемонията по откриването концерт изнесе „Байнов пиано ансамбъл“ в състав – проф. Томислав Байнов – Германия, д-р Зузана Суханова – Словакия и Тинг Ян – Китай. В програмата за  откриването и Гала концертът на “Звукът на времето” се включиха с изпълнения и мажоретният състав при ДГ „Соня”, балетна школа “Класика”, танцов клуб “Зоки”, клубът по художествена гимнастика „Етър Елит”, както и вокални изпълнители от Музикална школа “Елита” във Велико Търново.

В музикалното събитие, организирано от Сдружение „Елита с подкрепата на Община Велико Търново по Проект от Програма „Култура“, което е част и от Културния календар на Министерството на културата на България, се включиха рекорден брой музикални таланти – над 800. От тях 200 изпратиха свои видеа за участие в онлайн конкурса. В присъствения конкурс 450 деца и младежи бяха вокалните изпълнители, а 150 инструменталистите, сред които най-много пианистите – 65. Освен певци и инструменталисти от над 30 града у нас, в конкурса участваха изпълнители и от чужбина – Корея, Турция, Румъния, Германия, Молдова.

С Гран при в раздел „Вокални изпълнители“ бе отличен хор „Нуша“. Той е основан през 2013 година към НЧ „Възраждане” в столицата. Хорът е издал два албума „Крива коза“ и „Да знаеш, майчо“. Любопитно е, че е кръстен на Нуша Ишизака – българка, омъжена за японец, която години наред полага огромни усилия за популяризирането на българския фолклор в Япония и по света.

Гран при в раздел „Инструменталисти“, заслужи 22-годишният Виктор Костов от София, с ръководител Явор Русев от НМУ „Проф. Панчо Владигеров“ в столицата. Той победи, изпълнявайки на класическо пиано произведения на Бах, Лист и Вл. Джамбазов. Носителите на Гран при в двете категории бяха отличени с красиви, ръчно изработени статуетки, брандирани със запазения знак на форума „Звукът на времето“, изваяни от Евгений Цветанов.

Паричните премии за двете най-големи и престижни награди „Гран при“- вокални изпълнители и „Гран при“ – инструменталисти от по 500 лева, бяха осигурени любезно от Сладкопекарна „Амарето“, „Ядки Ройс“ и „Чери маркет“ във Велико Търново. Те бяха връчени лично на лауреатите от председателя на Сдружение „Елита“  и арт директор на МК „Звукът на времето“ в старата столица – г-жа Петя Василева.

Общо 100 първи награди и 500 медала връчиха организаторите в двата раздела на конкурса, разпределени в раздел „Вокални изпълнители“ в номинации „Поп песен на роден език“; „Поп песен на чужд език“; “Рок”; “Джаз”; „Мюзикъл или песен от филм”, както и “Фолклор” за участници: солисти, дуети и терцети и вокални формации, разпределени в 6 възрастови групи, както и в раздел “Инструменталисти” в номинации клавирни инструменти –  “Пиано”; “Акордеон”; Струнни инструменти: “Китара”; “Арфа” “Цигулка, виола; виолончело, контрабас”; Духови инструменти: “Флейта” “Саксофон” и др., за участници: солисти, дуети и триа и камерни инструментални формации, разпределени в 6 възрастови групи.

Първа награда на великотърновската МШ „Елита“ донесе “Клавирно трио – Паола Раянова, Виктор Стоядинов и Изабел Радева”.   Председател на журираща комисия, оценяваща вокалните изпълнители бе мастър Иван Лечев, а на инструменталистите – проф. д-р Борислава Танева.

В съпътстващата програма на МК „Звукът на времето“ бяха включени майсторски класове, концерти, уъркшопове и  благотворителна изложба по проект „Нотна палитра“с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” в подкрепа на децата със СОП от ЦСОП в Ново село.

Спонсорите и партньорите на Международен конкурс „Звукът на времето“ Община Велико Търново и кметът инж. д-р Даниел Панов, Юниливър Айс Крийм България ЕООД, Сладкопекарна “Амарето”, “Чери Маркет” и “Ядки Ройс” във Велико Търново любезно осигуриха паричните премии на участниците за двете най-престижни награди “Gran-Priх – „Вокални изпълнители“ и Gran-Prix – „Инструменталисти“.