Култура

„Хоро се вие край манастира“ открива Петропавловския събор за народно творчество

1680 изпълнители се очаква да присъстват на 16-ия Национален Петропавловски събор на народното творчество. Той ще се проведе на 26 и 27 юни /събота и неделя/ в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” край Лясковец. Организатор на форума са трите общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Домакинството им е на ротационен принцип. Символичен домакин тази година е Община Горна Оряховица. Съборът ще бъде открит от кмета Добромир Добрев в 11.30 часа. А програмата и в двата дни започва в 8.30 часа.

Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Цоков от Хор за обработен фолклор „Зорница” с. Пчелище. Най-малкият е Елеонора Дениславова на 1 годинка и половина от Търговище. Тя ще участва в обичая „Крадене на дете“.  Съборът има конкурсен характер. Ще бъдат раздадени три специални парични награди на кметовете на трите общини, всяка в размер на 200 лева, специален плакет и грамота и 18 лауреатски награди от по 100 лева. Всички участници ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора. По традиция фестивалът за народно творчество се открива с песента „Хоро се вие край манастира”.

Гост – изпълнител е квартет „Славей” на Надка Караджова. Международното участие ще бъде от Молдова.

През 1993 година Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставят началото на Петропавловския събор. От 1993 до 1995 година се провежда всяка година. От 1997 година е национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден. Петропавловският събор вече 28 години заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Определян е като „Малката Копривщица“. Той има запазен знак, изработен от художника Марчо Караджов, присъстващ на флага на форума, на всички рекламни материали, грамоти, дипломи и плакети.

Гостували са най-популярни народни изпълнители като Илия Аргиров, Калинка Згурова, Никола Чакърдъкова, Илия Луков, Иван Дяков и много други.