Култура

Хоровете „Царевец” и „Кантилена” с общ концерт във Велико Търново

Съвместен концерт, ознаменуващ финала на творческия сезон, подготвят хоровете „Кантилена” и „Царевец” във Велико Търново. Музикалното събитие ще се проведе утре, сряда, от 18:30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Лятна програма с лека музика са подготвили изпълнителите от хора при читалище „Искра” – „Кантилена”, заяви за Общинското радио техният   диригент Анета Павлова. За репертоара на своите приятели от „Царевец” при читалище „Надежда” ръководителят Диян Диханов не ни издаде много, но сподели, че класиката ще срещне поп-музиката, за радост на почитателите на музикалното изкуство във Велико Търново. „Ние от миналата година започнахме едно сътрудничество с хор „Кантилена”, организирахме няколко концерта и продължаваме по този начин. Знаете, че трудно се прави изкуство в днешно време, особено пък самодейно, но с обща публика и общи усилия всичко става по-интересно”, коментира Диян Диханов.
Четири песни заедно ще изпълнят певците от двата хора, а изпълнение, което е представяно за първи път пред публика, ще бъде най-голямата изненада за великотърновци и гости.

Основният състав в хор „Царевец” наброява 16 души. „Това са предимно възрастни хора, които отдавна пеят в хора. Трудно е да се привличат млади хора”, категоричен е Диханов. „За щастие мога да споделя, че в хор „Кантилена” членуват предимно млади хора – тенденция, която се следва в хоровете по целия свят. За съжаление обаче хоровото изкуство в България се смята за демоде. В него има прекрасни творби, които са част от световната музикална съкровищница. Хубаво е то да се поддържа, защото хора, които не са професионалисти, се докосват до голямата класическа музика. А когато след това влязат в концертната зала, те знаят как да слушат музиката, а не просто да присъстват на събитието”, коментира от своя страна Анета Павлова, ръководител на хор „Кантилена”.
Най-голямото предимство и на двата хора е, че могат да радват своята публика както в поп-жанра, така и в класическия. А изненадите, които са подготвили, и изпълненията им може да чуете утре вечер от 18:30 часа. Входът е свободен.