Икономика Поминък

Хлябът – най-евтината храна на българския пазар

Хлябът ще продължи да бъде най-евтината храна на българския пазар и  абсолютно достъпен за всяка българска трапеза. Това заяви за Общинското радио Мариана Кукушева, председател на националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Ако потребителят иска гарантирано качество обаче, нека да търси и потребява хляб по утвърден стандарт. За него се осъществява ежедневен физически контрол. Има ясна проследимост за сортовете пшеница, а след това и за брашното. Рецептата е открита и популярна – брашно, квас или мая, сол и вода. Колкото една храна има по-опростен  състав, по лесно ще е разпознаваем за метаболизма на човешкия организъм”, посочи още Кукушева.

В същото време производствените разходи за хляб стават все по-големи. През август за промишлените фирми цената на тока се увеличи с 20%. Но тъй като конкуренцията в бранша е огромна, хлябът не може да следва повишаването на енергийните разходи. Затова няма и драстична промяна в цената му.

„За нас малката победа е Законът за храните, който предстои да мине на второ четене. Проектозаконът бе изработен с активно мое участие и на  експерти. С чл. 50 се осветлява дистрибуцията, т.е има вече регистър на всички търговци и дистрибутори, а превозните средства ще са със стикер. Защото именно сивият сектор е  този, който изчерпва ресурсите на белия сектор. Относно диференцираната ставка за ДДС на хляба в бюджета за следващата година не е заложена, но се надяваме с оглед анализа, който прави оторизирана от нас агенция за резултатите в бранша да има такава в Бюджет 2019”, коментира още Кукушева. И допълва, че хлябът е най-почитаната храна от всички религии по света. И е онова зрънце вяра, оцеляла толкова века.

Добре е да се възпита уважение към хляба, това запазва традициите, заключава председателката на националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кремена Крумова – Попова