Култура Община

Хиляди търновци отбелязаха Празника на българската писменост, просвета и култура

Хиляди търновци и гости на града се включиха в празничното шествие в старопрестолния град, за да отпразнуват заедно 24 май – деня на българската писменост и култура. С фанфари, знамена и портрети на бележити просветни дейци всички те извървяха маршрута от пл. Велчова Завера до сградата на Общината. Стихотворението „Родна реч“ с голямо вълнение пред всички тях представи бъдещата първокласничка Паола Раянова.
Празнично слово поднесе кметът на Историческата и духовна столица на България – инж. Даниел Панов. Денят на буквите е най-българският празник, подчерта градоначалникът и припомни, че само българите отдават такова внимание и значение на своята писменост. Химнът „Върви народе възродени” не отстъпва по достойнство на Националния химн, допълни Панов, а най-малките призова да не спират да се гордеят със своя град и своята страна. „Азбуката е едно от най-големите български достижения, но с европейски и световни величини. Именно чрез книгата, буквите, книгите, културата, Търновград е Историческа и духовна столица на България от векове насам”, допълни кметът и благодари на всички родители и учители, че са възпитали своите деца в дух на доброта и висши ценности.

Панов отличи над 50 отличници от общината, сред тях и Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика, която бе удостоена с наградата „24 май”.  Тя се присъжда ежегодно за постигнатите отлични резултати през целия етап на обучение с решение на Великотърновския общински съвет, припомни председателят му Венцислав Спирдонов. На своите учители и родители Десислава благодари с думите:

В края на празника, на хорото, поведено от младите таланти от ДЮФА „Българче” се хванаха Даниел Панов и Общински съветници.

След тържеството, градоначалникът проведе традиционната среща с просветни и културни дейци от региона. В Ритуалната зала на общината той награди със Старопрестолни грамоти онези преподаватели от общината, които са отличени от 22-я Национален конкурс на Синдиката на българските учители „Учител на годината”. Преподавателите поздрави със свои изпълнения младият и талантлив певец Марсел Хаджийски.