Култура

Хиляди събра Празникът на динята в Никюп

Почти две хиляди гости отблизо и далече събра седмото издание на традиционния Празник на динята, утвърдила се като един от най-веселите кулинарни събития в областта. Мегдана на с. Никюп се оказа тесен за всички, които в съботната нощ избраха да се включат в динената фиеста.

В програмата, своите изпълнения поднесоха домакините от ВГ „Хризантеми” и танцовите клубове „Ресенски япрак”, „Надежда” от Балван, и търновските „Боляри”. Специален гост на празника бе врачанският славей Юри Крумов. Редица игри бяха подготвили организациите, десетки деца се включиха в надпреварите по надяждане и търкаляне на диня. Познаваха цветя и теглото на сочния плодов зеленчук и много се забавляваха.

Малчугани, с „динени” дрешки и татуировки до ушите, след залез стартираха огнено шествие с динени фенери.

Всички участници в програмата и благодетелите, подкрепили седмото издание на празника получиха благодарствени грамоти. Специални гости на фестивала бяха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, директори на културни институции и общественици. Поздравителен адрес поднесе областният управител проф. Любомира Попова. Тя поздрави жителите на Никюп и кмета Йорданка Атанасова, като им благодари, че пазят живи българските традиции, за да възпитават в тях младото поколение.