Поминък

Хиляди от цялата страна навлизат в IT-технологиите с търновска образователна иновация

Безплатна образователна платформа от проект, отличен за образователна иновация за 2018 г., бе представена пред преподавателите във Факултет „Математика и информатика”, чиито възпитаник и докторант е самият авторът му Невен Боянов.

От няколко платки в началото, до революционно средство за навлизане в дълбините на програмирането –

така проектът бе представен и в софийски бизнес университет на специализирана конференция за иновации в сферата на образованиито и бизнеса, чиито граници напоследък се сливат.

Преди около 5-6 години всичко стартира от шепа съмишленици. Вълнуващият свят на електрониката и програмирането бързо привлича вниманието на още ентусиасти, които обаче са начинаещи в сферата. Така на Боянов и колегите му програмисти им се налага да започнат да пишат ръководства и упътвания, които обясняват кое какво е. Всъщност, платките представляват

малък компютър, който човек може сам да сглоби с поялник

в рамките на обученията, а после започва и програмирането му. „За много хора това е първият компютър, който сами са сглобили от нула –  не да му включи батерията, а от частите – така, както пристигат в завода”, пояснява Боянов. В процеса се изяснява ролята на всеки компонент, в зависимост от възрастта и опита на учащия се. А в обученията се включват бъдещи програмисти от всякакви възрасти – от трети клас, до зрели хора. Така, при едно от последните обучения в Бургас,

девойки които предполагали, че след завършване ще станат сервитьорки, всъщност намерили своето ново призвание.

Често момичетата са по-търпеливи и старателни от момчетата в запояването, признава Боянов.

Първокурсниците в специалност „Софтуерно инженерство” на ВТУ също работят по тази система, като във втори курс вече са способни да сглобят и програмират реална светофарна уредба. В учебната тетрадка и в реалния живот – нещата се различават, категоричен е Боянов. Преминалите учебния цикъл придобиват не само академични познания, но се подготвят за практически необходими дейности, които да бъдат в услуга на обществото.

Всяко обучение завършва с изработването на работещ проект. Базовият комплект включва една процесорна и две добавъчни платки, светлодиоди, сензор за светлина, бутон, бъзер, който издава звук – общо взето достатъчно хардуер, за два учебни срока. За тези, които не разбират нищо от програмиране е създадена специална платформа – система за писане на код с блокчета. Базовите платки са проектирани от търновските програмисти, които предвиждат в бъдеще да направят и специализиран курс за проектиране на платки. В момента, пазарната цена на един комплект от три платки, внесен от чужбина, излиза около 7 лв. Опитна постановка с тях е подходяща за трима души.

Търновските програмисти са отворени за работа и партньорство с колеги от цялата страна, защото вярват, че колкото повече хора имат достъп до дигитални умения и технологии – толкова по-подготвено ще е обществото ни за професиите на бъдещето.

Снимка: Pixabay