Образование

„Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер вдъхновява училищно ръководство за учебен кът на открито

„Хвърчащата класна стая”. Така е озаглавен проектът на ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево, с който спечели финансиране за близо 5000 лева в националната кампания „За чиста околна среда”. „Идеята ни дойде от едноименния роман на Ерих Кестнер. Това е кът за учене на открито, в него ще се провеждат уроци, ще има мобилна учебна дъска”, обясни пред Общинското радио директорът Катя Саралиева.  В пространството ще бъдат обособени още творческа работилница със стативи за рисуване, приключенска и спортна зала с фитнес уреди, люлка и батут. Предвижда се ученици и учители да засадят цветя, храсти и билки. Ще се монтират кошчета за разделно събиране на отпадъците. Дейностите по проекта ще започнат в средата на месец юни с почистване на района, а цялостното оформление на „хвърчащата класна стая” ще приключи за първия учебен ден – 15 септември, уточни Саралиева.

За втори път училището в Килифарево печели проект в националната кампания на Министерството на околната среда и водите. През 2012 г. със средства от инициативата е създаден Кабинет по екология с интерактивна дъска и мултимедиен проектор.

Школото е сред учебните заведения, които кандидатстват за иновативно училище. Подготовката за конкурса е започнала с въвеждането на американско-канадската система за обучение по математика JUMP MATH. „По модела работи един клас. Възприе се много добре от децата, а учителите искат да го приложат и в други класове”, каза Катя Саралиева. В програмата си за иновативно училище ръководството е посочило още въвеждане на факултативно изучаване на краснопис и правопис, което да се преподава не само от учителя по български език. „Трябва да се разбере, че е важно да се пише красиво и вярно по всички предмети”, отбеляза училищният директор.

Катя Саралиева съобщи, че в конкурса за калиграфия, организиран от ОУ „Неофит Рилски” съвместно с кметство Килифарево, РУО, Община Велико Търново и Великотърновския университет, са  участвали близо 150 деца. Най-добрите ще бъдат обявени на 24 май, а наградите ще се връчат на 1 юни в ритуалната зала на градската управа.