Денят

Харизанството – път към вярата и желанието да помагаш безвъзмездно

Манастирът „Св. св. Петър и Павел” в Свищов кани православни християни, които имат възможност и желание да се включат в освежителния ремонт на светата обител. Акцията ще се проведе в петък и събота, 7 и 8 юли, а манастирът очаква миряните още от осем часа сутринта в двата дни. „Тази инициатива ще се реализира за първи път в новата история на нашия град. Всеки може да помогне както с труд, така и с предоставяне на строителни материали – нови или употребявани. Имаме желанието това да се превърне в кампания, която да се провежда всеки месец”, подчерта в интервю за Общинското радио съорганизаторът на инициативата Илиян Пламенов. Идеята е на отец Антон Николаев от свищовския манастир, а това, което ще бъде извършено, са боядисване и други освежителни строително-ремонтни дейности, градинарска и домакинска работа. Не е необходимо предварително записване.

Моделът за безвъзмездно подпомагане на храмовете чрез доброволен труд има своята история назад през вековете. „Харизанството” е дългогодишна традиция в Православната църква, но през последните близо 200 години е сякаш позабравена, поясни Пламенов. От свищовската света обител проследяват модела на харизанството, което се провежда в Българския атонски манастир „Св. Георги Зограф”. „Подкрепата за храм или манастир с доброволен труд също е голяма помощ за църквата, а лицата, които участват в такива инициативи, получават съответното благословение, помощ и подкрепа от Господ. Хубаво е, че давате трибуна за отразяване, тъй като тази акция може да се реализира навсякъде, където има храмове, които се нуждаят от безвъзмездния труд на вярващите”, акцентира Илиян Пламенов.

Манастирът „Св. св. Петър и Павел” в Свищов е женски, а в двора му е погребан св. Дамаскин Габровски, който през 17. век е бил монах в Атонския български манастир „Хилендар”. Той загива по време на свое пътуване в Свищов, където остава, за да събира дарения за манастира си в Атон.