Култура Любопитно

„Фотокнига за Килифарево“ отново в търсене на стари снимки и спомени

Нов живот вдъхва на страницата си във Фейсбук – „Фотокнига за Килифарево” великотърновката Стефка Ковачева. След година в застой, тя отново приканва килифарчани да изпращат стари снимки и картички с описания на своите роднини. С тях тя ще дообогати богатия набор от старинни вещи. Информацията е разпределена в няколко раздела – романтиката на старите картички, снимки от старата ракла, прякорите в Килифарево, спомени потънали в дните на времето.

Тук, във Фейсбук те никога няма да се загубят. Не бива човек да забравя рода си. Публикувани, спомени изплуват отново. Всяка снимка говори за себе си. Уникалното е, че това са непубликувани досега снимки от живота на хората в Килифарево, като започнем от далечната 1900г. и нещо, което не е публикувано, а това са прякорите в Килифарево”, разказа за Общинското радио Стефка Ковачева.

Търсаческата и издирвателната дейност на стари снимки започнала през 2004 година. Тогава дъщеря й си купила къща в Килифарево, за отдих през лятото. Семейството открило при ремонтните дейности куп стари вещи на бившите собственици като стари книги, картички, писма, булченска рокля и пр. Запазили спомените. След това създали сайта. Там поместили снимките и призовали килифарчани да разровят раклите си и също да вдъхнат нов живот на старите вещи.

В продължение на две години ние издирвахме информация, стари фотографии, пощенски картички и записвахме прякорите в селището. Събрахме доста снимки, но поместваме малко, поради факта, че ползваме безплатно уеб пространство 10 МВ. Благодарни сме на хората, които прегърнаха идеята ни. За идеята ни намерихме съмишленици в лицето на много приятели. Информацията за прякорите ни беше много оскъдна, поради факта, че те са създадени години назад, от едно друго поколение, затова ни трябваше време да се срещаме с много хора, да разпитваме и записваме”, пояснява Ковачева.

За събирането на информацията – снимки и прякори семейството й посетило много домакинство, срещнали се с хора от по-старото поколение.

Отвориха се стари шкафове и ракли, където грижовни ръце пазеха снимки пожълтели от времето на бащи и деди, мигове от отминали времена, свидни спомени от сватби и празненства, от делник и празник, на хора които са живели в Килифарево. Много от тях ги няма вече, други продължават да живеят тук. Истинско удоволствие беше да обработим и редактираме тези фотографии. Някои от тях включват имената на хората, докато други са анонимни. Има невероятна магия да разглеждаш тези стари, избелели фотографии„, допълва великотърновката.

Защото това е  нещо неописуемо, носталгично и емоционално, независимо дали са от семейството или от други хора. Гледаш лицата на хората и се опитваш да си представиш личните им истории, какъв е бил животът тогава, какво са преживели?

Толкова е странно да ги гледаш и да знаеш, че те са мъртви. Дадена снимка може да разкаже собствената си история. Виждате ли любовта по лицата на младоженците? Като погледнете назад, спомените за много събития ще ви донесат усмивки, а може би и малко тъга. Без значение какви са емоциите, те се превръщат в напомняне за историята на човека. Забавно е да се види стила на прическите и облеклото на хората. Също така е интересно да се видят сгради и улици от Килифарево, как са изглеждали преди десетилетия. Надяваме се да не сме единствените, които се чувстват по този начин, виждайки стара снимка. Някой ден, някои ще разглеждат снимки от днешното време и ще се смеят, плачат и ще си спомнят с умиление за него. А това могат да бъдат нашите деца и внуци”, заключава Стефка Ковачева.

снимка – личен архив Стефка Ковачева – 20 февруари 1921 г. сватбата на Стефана и Никола Саралиеви. Снимката и още куп вещи е причината за създаването на Фотокнига за Килифарево

Кремена Крумова – Попова