Култура

Фотографът Илияна Григорова кани на самостоятелна изложба, вдъхновена от престой в Брюксел

Визуалният артист Илияна Григорова кани на своята първа самостоятелна изложба със заглавие „Changemakers“. Събитието ще се състои днес от 18:00 часа в автономно пространство „Солидария“, на ул. Христо Караминков 27, при вход свободен.

Авторката ще представи 27 сини портрети на млади хора, колкото са държавите в Европейския съюз. Те са вдъхновени от едноседмичния ѝ престой в Брюксел. Там, заедно с още 43-ма артисти от различни държави, тя участва в обучение относно промотиране на Европейските парламентарни избори чрез изкуство. Леко политическа, но и предизвикателна тема за авторката. Тя прави връзка между сините отпечатъци и знамето на Европейския съюз, а портретите илюстрират надежди.

През последната година Илияна Григорова живее и работи във Велико Търново. Завършила е фотография и видео в Съндърландски университет, Англия. Участвала е в множество групови изяви, резиденции, работилници и колективи. Твори в областта на аналоговата фотография, като най-отличителният процес за нейната практика е цианотипията. Емулсия съдържаща железни соли, се нанася върху специална повърхност и по този начин тя става светлочувствителна. Експонира се на слънце, а след това се измива във вода. Резултатът е магично син. Важно е да се спомене, че цианотипията е екологичен фотографски процес и не представлява опасност от замърсяване на почвите и водите.

Изложбата „Changemakers“ се осъществява с подкрепата на Европейския парламент, фондация Свят на Бъдещето и Български Фонд на Жените.