Култура

Фотографът Генчо Петков подрежда своя изложба около ХГ „Борис Денев”

Великотърновският фотограф Генчо Петков се включва в проекта „Арт лято 2017” със своя изложба, която ще представи търсенията му за красотата на голото женско тяло. Експозицията, включваща 22 фотографии, ще бъде открита тази вечер от 20:00ч. и ще остане около Художествената галерия до 26 август (събота).

„За да подкрепя проекта Арт Лято 2017, първо се замислих, що е Арт във фотографията и има ли почва и у нас, и в мен. Затова просто реших да извадя от портфолиото си разни мои търсения по красотата на голото женско тяло. С уточнението, че не знам дали между тях има шедьоври или са само етюди и търсения. Аз нямам такава рецепта. Ако имах, щях да създавам само шедьоври, но това вече щеше да е конфекция в това изкуство и по-вероятно творческа ширпотреба. Затова по-добре да ги покажа, а зрителят сам да си прецени и оцени. Общото между тях е видно, като броят им символичен – 22 „неща“. Пречупено през огледалото на Ин и Ян, това число е символът на любовта. В традиционната окултна символика е божественото число. За мен е удоволствие да ги покажа.”, споделя фотографът.

Генчо Петков е преподавател по дигитална фотография във ВТУ „Св.св. Кирил и Методи“, артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан. През 2016г. се проведе първото издание на Voubs International Photography Awards 2016. Фотографът Генчо Петков получи статуетката „Златен Voubs”, като надви силната конкуренция на 592 участници от цял свят, за които гласуваха десетки хиляди потребители и престижно 9-членно международно жури.