Култура

„Балкан фолк“ отново във Велико Търново през май

Деветият Български национален шампионат по фолклор „Еврофолк” 2018 ще се проведе на 10 до 20 май във Велико Търново, обявиха организаторите. Той ще се състои в рамките на Музикални празници “Евро фолк” – Светът е телевизия, а те се организират в различни европейски градове и държави през цялата 2018 година. Основно събитие на шампионата е Старопланинският събор “Балкан фолк”. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Право на участие в него имат фолклорни ансамбли; певчески и танцови групи; хорове; клубове за народни танци; групи за стари градски песни; духови и фолклорни оркестри; индивидуални изпълнители и дуети.

Заявките за участие в конкурсната програма се приемат най-късно до 20 март. Участниците сами организират своето пътуване до и от Велико Търново и сами заплащат своите транспортни разходи, напомнят организаторите. Голямата награда на “Евро фолк 2018” е Златен „Орфей“, златен медал и диплом за Абсолютен Национален шампион по народни изкуства и парична премия от 1 000 лева.

Кремена Крумова – Попова