Култура Община

„Фоайе на книгата 2021“ води във Велико Търново Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и Стефан Диомов

Във Велико Търново започна провеждането на „Фоайе на книгата 2021“. На 16 април (петък) от 11:00 ч. са  Кисимовите празници с участието на студенти от Педагогически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Те ще се състоят в Читалнята на РБ „П.Р. Славейков” на ул. „Иванка Ботева” 2. Отново там, но на 20 април ще бъде открита изложба с детско творчество от конкурса „Моят роден град: Героизмът на Април – 1876”. Ще бъдат обявени наградените участници и ще бъде представена книжната продукция на издателство „Слово”.

На 21 април в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” ще се реализира среща с екипа на издателство „Абагар”. Гости ще бъдат къща-музей „Алеко Константинов” и Художествена галерия „Христаки Павлович” – гр. Свищов. По-късно същия ден в Изложбените зали ще се открие и изложбата „Реквием” с графики на Григор Спиридонов. След нея е изложбата „Ретро радиоапарати” – от първия радиоапарат на Комбината за радио-техническа апаратура – Велико Търново.

Отново на 21 април, но във филиал „Славейче“ на Библиотеката на ул. „Симеон Велики“ ще се проведе среща-разговор със Светла Андреева за новия ѝ сборник с разкази „Краят на апокалипсиса”. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ пък същия ден с читателите ще разговаря журналистът Анатоли Петров за книгата си „Те играха за Етър: Паметни „виолетови” битки”.

На 22 април ще е официалното откриване на „Фоайе на книгата“ в Изложбени зали, на което ще бъдат представени и управителите на водещи издателства у нас. Великотърновските читатели ще могат да се срещнат и с писателката Здравка Евтимова, която ще говори за книгите си „За теб, за мен” и „Добрата страна на нещата”.

Отново на 22 април ще бъде представен художникът Дончо Дончев с албума „#Persona_Satiricona” – 101 шаржови портрета на личности от световната история.

На „Фоайто на книгата“ ще присъства и един от любимите български автори Захари Карабашлиев, който е главен редактор на издателство „Сиела”.

Разговор за дебютната книга на Елена Олимпиева „Гранично/Безгранично: Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев”, е друг акцент от културната програма за 22 април.

На 23 април (петък) от 13:00 ще бъдат представени издателство „Изток-Запад” и юбилейното издание на Илия Бешков „Не се наказва вината, а куражът”, с участието на Любен Козарев. Великотърновци ще могат да видят и юбилейната изложба „120 години от рождението на Илия Бешков” от фонда на Художествената галерия в Плевен, която носи името на художника.

Издателство „Вакон” ще представи Симеон Идакиев с пътеписите „От Олимп до Тибет” и „Омагьосаните острови”.

Автобиографичната книга на Стефан Диомов „Белите и черни клавиши на моя живот” с участие на автора и изпълнители от неговите музикални формации ще бъде представена също на 23 април от 17,30 ч. в Изложбените зали в старата столица.

Събитието“Фоайе на книгата“ 2021г. ще се състои при стриктно спазване на епидемиологичните мерки, при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията,спазване на физическа дистанция от най -малко 1.5м.,носене на защитни маски за лице.