Култура

Мащабно второ издание на „Фоайе на книгата с автограф“.

Целият месец април ще бъде осеян с 10 представяния на нови автори и книги, 3 изложби и седем литературни събития в рамките на второто издание на „Фоайе на книгата с автограф“. Актуалната си книжна продукция ще изложат близо 40 издателства от старата столица и страната, информират организаторите. От тях ще бъдат закупени около 400 нови книги, които ще постъпят във фонда на РНБ „П.Р.Славейков“, а други над 300 заглавия ще попълнят рафтовете на културни институции в региона, информира директорът на старопрестолната библиотека Иван Александров. За целта от Министерство на културата и спонсори е осигурено финансиране в размер на 10 000 лв.

Официалното начало на книжния базар съвпада с деня на откриването на Международното туристическо изложение на 6 април. Събитието стартира от 11 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Съпътстващата ретроспективна изложба „Цялото познание в една книга“ ще представи академични издателства на Научноизследователски център „Българска енциклопедия“ при БАН. От 17 часа, в читалнята на библиотеката ще бъде презентирана монография на д-р Теменуга Георгиева от РИМ, изследваща „Българската етнография в периода от Освобождението до Втората Световна война“.

На следващия ден от 18 часа пък се открива изложбата „Лицето на ромите“, която ще бъде подредена във фоайето на регионалната библиотека. Тя се организира по повод 8 април – Международния ден на ромите и е реализирана в рамките на проект „Дигитална културна съкровищница Север +“, информират от културната институция. Преди това – от  17 часа във филиал Славейче ще се състои представяне на издателство „Новата цивилизация“ и творчеството на управителя му и посланника на мира Атанас Панчев. То ще бъде съпроводено с прожекция на филма „Корени на духовността“ на адвокат Мариана Праматарова.

Във вторник – 11 април, отново в читалнята на библиотеката Божидар Богданов ще представи новата си поетична книга „Кула“. Почти в средата на месеца – на 12 април стартират Кисимовите четения, посветени на 120-годишнината от рождението на великия артист и общественик. На 19 април електронния вариант за незрящи  на книгата на Павлина Владева „Велико Търново в каледойскопа на времето“ ще бъде представена официално във филиал Бузлуджа от 10 часа. В същия ден, но от 18 часа „За изкуството да си служим с правия ъгъл“ ще говори вилончелистът и автор на едноименното четиво, проф. Венцеслав Николов.

В четвъртък, 20 април – отново в читалнята на библиотеката ще се състои премиерата на книгата на проф. Сава Василев „Подир сенките на българската лазариада“. В петък през целия ден ще бъде подреден щанд със специализирана литература за художници в Изложбените зали. Събитието е придружено с изложба на СБХ. Последната седмица на месец април стартира с представяне на дебютния роман на Веселина Седларска „Кладенецът“ в понеделник от 17:30 часа, отново в читалнята. На следващия ден в център „Конфуций“ на ВТУ от 14:30 ще се проведе литературна среща с почитатели на гръцкия писател Никос Казандзакис, събитието е посветено на 60-та годишнина от смъртта на автора. В рамките на деня от 17:30 читателите ще могат да се срещнат с акад. Антон Дончев. Изследването на д-р Стела Атанасова проследяващо търговските връзки в Арбанаси последните две столетия до Освобождението ще бъде представено на 26 април от 17:30 в читалнята. С Национална научна конференция, посветена на 110 годишнината от рождението на Емилиян Станев ще завърши програмата на тазгодишното издание на форума „Фоайе на книгата с автограф“.