Култура

Флористът Даниел Тенджерков за сватбен сезон 2017 и тенденциите тази година

80-процентов ръст на сватбените ритуали отчитат във Велико Търново през първото шестмесечие на 2017-а в сравнение със същия период на миналата година. Как се отразява това на хората, които организират сватбените тържества и са редом до младоженците в един от техните най-специални дни, попитахме флориста Даниел Тенджерков. „Претоварени сме, това е истината. Тази седмица заради Богородичния пост нямаме сватби, но през следващата са няколко и се подготвяме усилено от сега”, сподели в ефира на Общинското радио той. Между телефонните обаждания, които получава и дискретно отклонява, докато разговаряме, Даниел ни сподели за тенденциите през този сезон. Един от основните цветове, на които залагат специалистите, е прасковеното, следван от бледорозовия, който е особено актуален през последните години. „През този сезон има много интересни теми за сватбени декорации, младоженците предпочитат модерната визия. Акцентира се върху естествените цветя и естествените материали”, коментира Тенджерков. Стилът „Индустриален рустик” е сред хитовете през този сезон – това е стил, при който се използват интересни свещници и фенери с нестандартни геометрични форми. „Там се набляга на по-сивкавите тонове, по-убитите цветове, леко синкавите нюанси и разбира се – прасковения цвят”, допълни с усмивка флористът.

Класическите рози, божурите и хортензиите са цветята, които най-често вплита Даниел в сватбената украса. Не скрива, че обича нестандартните решения и използването на сукулентни растения и екзотични цветя. „Една сватба трябва да има своя почерк и да прилича на младоженците”, категоричен е той.

Сватба на тенис корт в частен дом е най-интересното през този сезон събитие за флориста. Младоженците организират всеки един от ритуалите и официалната част на корта.

Украсата през тази година е пищна, а за това допринасят основно цветята. „Великотърновци от няколко години насам наблягат на по-голямо количество цветя, търсят една по-модерна, всеобщо наложена визия. Избират и по-големи свещници, направени с пищни композиции, или гирлянди от цветя, които опасват сватбена маса. Преди визията се съобразяваше с цената, в момента е точно обратното – търсим визия за сметка на цена”, допълни Даниел Тенджерков. Многообразие от цветя, но пък изчистена текстилна част, е също тенденция през този сватбен сезон. Избират се покривки, текстилни салфетки, но те са в един основен цвят. Няма ги флоралните елементи, отсъстват и тежките тонове като бордо, циклама или лилаво. „В момента цветовете са доста по-опушени, пастелни. Визията се съобразява с локацията, избрана за младоженците”, каза още флористът.

Любовта към цветята Даниел усеща още от съвсем малък, когато е неизменна компания на майка си в градината. След това започва да учи „Парково строителство” , след което продължава в посоката. А тя е една – цветята. „Те са моят живот”, подчерта Тенджерков.

Флорист на годината за 2013 г., трето място в Конкурса на Холандското посолство у нас през 2014, един от учредителите на Асоциацията на българските флористи – това са част от акцентите в богатата автобиография на Даниел. През март той участва и в престижно сватбено изложение в София, където се включи в мастър клас на световноизвестния холандски флорист Пин ван ден Акер. През есента холандецът отново пристига в България.