Спорт

Фитнес-шампионът, който прослави Търново

Йордан Димитров, който стана първи в категория Mens Physique на Републиканското фитнес първенство е един от най-обичаните инструктури в старопрестолния град, а под негово ръководство тренира и младата спортна звезда Антъни Иванов. Преди дни шампионът се срещна с приятели и почитатели в търновския Клуб 7, където разказа своята история.

Поради тежка астма в детството, към спорта го насочва майка му и още в предучилищна възраст прави първи стъпки на  стадион „Ивайло”, където започва с футбол, под ръководството на емблематичния треньор и състезател на „Етър”  – Петър Харалампиев. Поради липсата на първенства за деца и различната система тогава, в началото тренира индивидуално. Години по-късно – в седми клас Данчо Димитров става най-перспективен млад футболист в България, като по това време тренира в отбора на Иво Балъков в Дебелец. Лека-полека, на 15 години стига и до мъжкия футбол, за да подипше по-късно и договор с „Етър”.

Професионалното бъдеще във футбола за Димитров приключва по време на контрола в зимната пауза, преди пролетния полусезон на първенството, когато получава тежка контузия от друг играч на терена. Фрактура на пет костици от глезена го изкарва за дълго време от игра, а с това и интересът от страна ръководството на отбора към крилото Димитров намалял рязко. Тогава нямало кой да го посъветва къде да се лекува, как да се възстанови по-бързо, самият треньор го посетил един единствен път. Наложило се да се оправя сам. На първия компютър, който купил в десети клас започнал да чете статии в интернет, намерил се верен приятел, който го завел в залата и му помогнал да направи „първите стъпки”. Това, което го запалило по фитнеса било фактът, че този тип тренировки реално подействали и Данчо се завърнал към спорта значително по-бързо от очакваното. За съжаление, травмата вече била оказала влияние върху  най-силното му предимство в играта – скоростта, а и усещал, че след инцидента самият му хъс вече не бил същият. Травмата, очевидно оставила не само физически следи и макар много трудно  – решава и се разделя с любимия спорт.

След гимназията кандидатства едновременно с изпит за специалност „Кинезитерапия” в Националната спортна академия и „Психология и социални дейности” във ВТУ, с оценки от матурата. Парите се оказват малко и в крайна сметка си остава в Търново, а  по-късно печели стипендия и заминава на бригада в Щатите. Първите месеци там определя, като „страшен глад”. Инатът му го отвел в най-близкия фитнес, където поискал да постъпи на работа. Дали му да реши тест, за който се оказва изненадващо подготвен, но може би това също е обяснимо – все пак, за кратко време правилното хранене и тренировките се превърнали от хоби в мания. Няколко месеца янките не му плащали, поради липса на някакъв документ – тази схема отказала останалите ентусиасти, кандидатствали за инструктори преди Данчо, но не подействала при ношето момче и той продължил да се труди без пукнат цент в джоба. Нямало как американците да знаят, че у нас „да работиш за без пари” е повсеместна практика. И въпреки, че нещата потръгват в Щатите, след четири години стремително професионално развитие, отлично заплащане и изградени добри приятелства, отново се завръща тук – у дома. И не смята, че е направил грешка. Първо и основно – защото се чувства по-добре, тук са приятелите, тук е семейството, а и „на мен, България си ми харесва”, категоричен е шампионът.

Признава, че за фитнеса не ти трябва талант, а яка воля. Тренира се с постоянство. За републиканското го подкрепил небезизвестния търновски културист Христомир Христов, той издялал като с длето последните щрихи от перфектната фигура, която грабна купата. Реалната самооценка и хранителния режим са още две от задължителните съставки за успеха. И почивката – не трябва да правиш компромиси със себе си, категоричен е Димитров.

Когато коментира постиженията си звучи скромно. Говори за купата, като за нещо очаквано, но с оглед на неимоверните усилия, които е положил за своята подготовка – навярно е така. Когато си въоръжен правилно и имаш ясна цел – победата е задължителна, а сега Димитров гледа към следващата – на международната сцена на Световното в Бенидорм Испания, догодина.