Денят Социални дейности

Фирми от Велико Търново дариха 4 тона с храна и напитки за пристигащите у нас украинци

15 фирми от Велико Търново се обединиха и дариха близо 4 тона храна и напитки за пристигащите в България украинци, бягащи от войната в родината си. 3 камиона с продуктите пътуват днес за Украинския културен център във Варна, съобщи координаторът на доброволческата акция Симон Милков, известен влогър от старата столица. Оттам те ще бъдат разпределени за влизащите пред Дунав мост и Дуранкулак украинци. Пакетите включват млечни, плодови и хлебни продукти.

„Идеята е докато чакат да им се оформят документите, хората, основно майки с деца, да получат такъв сух пакет. Затова и продуктите са с по-дълъг срок на годност, за да бъдат в помощ на украинците. Голяма е съпричастността. Обаждат ми се много хора от цяла България. Българинът е отворил и сърцето, и дома си за хората от Украйна. Следя украинската национална телевизия. Няма как да останеш безучастен към трагедията на тези хора и към малките деца,  обстрелвани с бомбардировачи. Не става въпрос за политически пристрастия. Тук има значението цената на човешките животи. Имам приятели в Украйна. Остават там за защитават териториалната цялост на своите градове”, обясни Симон, който нарича акцията – конвой на хуманността.

Идеята е кампанията да стане регулярна и всяка седмица от Велико Търново да се изпращат камиони с продукти и към София, и към Пловдив.