Култура

Финландската библиотека – за отношението към децата, възрастните и кучетата

Интересна среща имаха великотърновци, които посетиха двудневната среща на методистите-библиотекари, провела се в РНБ „П. Р. Славейков”. Те се запознаха със словоохотливата Маргарита Видиновска, която от 30 години живее във Финландия и е директор на малка библиотека, която се намира на границата между Вантаа и Хелзинки. И въпреки че библиотеката „Лансимаки” е малка, тя обслужва близо 20 хиляди души. Сградата е с площ около 300 квадратни метра, а в нея се помещават Младежки дом и детска ясла. Десетки пенсионерски клубове, училища и шест детски градини разчитат на културната институция във Финландия.

Всички услуги в общо десетте библиотеки във Вантаа са напълно безплатни, от година касовите апарати там дори са премахнати.

сн. Библиотека „Лансимаки“

2017-а година е била година за ремонт за малката културна институция, ръководена от Видиновска. 800 хиляди евро са вложени в реновирането на сградата. Два автомата вече работят в библиотеката. Чрез тях читателите вземат и връщат книгите, а 16 таблета са на разположение на малки и големи любители на писаното слово. „Моята библиотека от 1 май ще премине на самообслужване”, сподели още Маргарита Видиновска. В определени часове на деня, в началото тестово, но после – за постоянно, библиотеката ще приема посетители, докато самата тя е затворена. Как става това? Читателите ще влизат със своите читателски карти и ще могат да ползват всички зали на библиотеката, невъзможно ще бъде влизането само в кабинетите на ръководството. Те дори ще могат да ползват съвсем свободно таблетите и лаптопите, които са поставени в шкафове, които се отварят само чрез читателската карта.

Библиотеките отдавна не са само място за заемане на книги – там можеш да си измериш кръвното налягане, но и да участваш в курс по ръкоделие например.

Друг интересен факт, споделен за финландския библиотечен опит, касае отношението към децата. Двама души от екипа на Видиновска са ангажирани да работят съвместно с училищата, а след завършването си учениците получават т.нар. „Диплома за четене”. Документът стимулира подрастващите да четат определен брой книги. „Има много детски писатели, които са включени в тези дипломи за четене. Те са разделени в четири възрастови групи. Децата във Финландия са свободни, в междучасията, без значение какво е времето, те са навън, а прозорците в класната стая са отворени. Децата са на „ти” със своите преподаватели. Четат, но нямат много домашни задания, за да могат да релаксират, докато са извън училище”, посочи още Маргарита Видиновска.

Кучето-библиотекар, снимка: Библиотека „Лансимаки“

Библиотеката във Вантаа има отношение и към животните. Всяка сряда куче-терапевт посещава институцията. Обличат го в специален костюм, за да се види, че е библиотечно куче, а децата му четат приказки. Четириногото е емигрант от Румъния, с усмивка споделя Видиновска. „Децата винаги питат кога ще пристигне кучето. То слуша децата с интерес, а те го посрещат много топло”, допълни дамата.

Тази година библиотеката „Лансимаки” ще чества 40 години от основаването си. „Обичам си работата, живея в района и хората ме познават. Работя страшно много, ако един финландец работи по един начин, аз трябва да работя двойно, дори тройно – както е с всеки чужденец, който трябва да се доказва всекидневно”, каза още Маргарита Видиновска.