Денят

„Филмът Околобългарско“- България през погледа на обикновения човек

40 дена,  60 населени места и петима приятели с една камера- това е началото на амбициозния проект „Околобългарско”. Ванин, Жанин, Антонио, Елена и Виктор се обединяват в желанието си да опознаят родината , а и да покажат една различна гледна точка за България.

Те стартират пътешествието си из страната като основната им цел е да се докоснат до бита на хората от различните региони, да се запознаят с проблемите на обикновения човек, както и да потърсят добрите примери във всяко кътче, което са посетили. Маршрутът им включва областните градове, както и по 2 две по-малки населени места за всяка област.

Наблюденията си те запечатват с камера, а събраните кадри превръщат  в късометражен документален филм. Героите на „Филмът Околобългарско” са обикновени хора, които младежите срещнали при обиколката си. Въпросите отправени към тях са подбрани с цел да представят обективната действителност в дадения регион. Ванин споделя, че хората са предимно обезверени, а трите процента ръст на икономиката са много далеч от проблемите, които ги вълнуват.

Освен съдбата на малкия човек „Филмът Околобългарско“ представя и българи, които са решили да останат в родината си и да допринесат с нещо за промяната в обществото. Сред историите се открояват Юлияна от Сандански, която половин година е изрисувала българския трибагреник върху стена дълга 100 метра, Тодор Цачев от Златица, който се е завърнал от Америка и е направил първия за селището Марчинг бенд, Димитър от Силистра и много други.  Създателите на „Околобългарско” се надяват, че с показването  на активните българи ще направят първата крачка към възпитаване на гражданско общество.

Този месец късометражния филм „Филмът Околобългарско”  започва обиколката си из стараната. Във Велико Търново прожекцията ще е на 28 февруари от 18:00 в „ Там”.

 

 

Диана Колева