Култура

Филма „Обич за Гена” и книга за оперната прима представят във Велико Търново

Филма „Обич за Гена” и книгата, посветена на легендарната Гена Димитрова, ще представят във Велико Търново Димитър Сотиров и Милена Стойкова  на 25 август, събота, от 20 часа край Художествената галерия „Борис Денев”. 69-минутната лента е повече от биографичен филм за Димитрова, той е своеобразна импресия, през която прозира истинското лице на обичаното сопрано. Знакови арии, спомени на колеги и близки, паметни събития, белязали жизнения път на Гена Димитрова, намират своето място във филма, съобщи за Общинското радио един от авторите му Димитър Сотиров. Той, заедно с Милена Стойкова, ще присъстват на представянето в събота. „Милена е осиновената дъщеря на Гена Димитрова. С нейна помощ успях да надникна в архива на примата през 2011 и 2012 г. и да издам книгата „Гена Димитрова – от А до Я”. Вече осма година работим по този съвместен проект. Ще видите нови, невиждани до този момент кадри от живота на сопраното извън сцената – както с близките й хора, в една непосредствена обстановка,  така също с приятели и колеги, моменти от репетиции, мигове, които не са виждани на екран. Ще чуете също думите, които казва при получаването на наградата „Пучини” заедно с Франко Дзефирели през 1989 г. Всичко това, заедно с изпълненията на различни знакови арии от нейните 27 роли, показват образ, който, надявам се, е много по-близък до зрителя”, коментира Сотиров.

Спомени на Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Александрина Пендачанска, акад. Пламен Карталов, Александрина Милчева, Маурицио Модуньо и много други нейни приятели и колеги, помагат на зрителя да усети в пълнота характера на голямата Гена Димитрова. „Феноменалното в нея не е толкова и само гласът й. Тя е феноменална като единство между личност и изпълнител. Става ясно, че имаме пред себе си човек, който е бил толкова истински, неподправен и земен, без нито за момент да получи световъртеж от славата, от наградите, от обичта на публиката по целия свят и признанието на нейните колеги. Тя остава вярна на себе си до последните си години”, допълни Димитър Сотиров.

За реализирането на филма и книгата, той е използвал документи от  богатия личен архив на примата. Стотици документи, хиляди снимки, десетки видеокасети и аудиозаписи събират на едно семейството и близките на Димитрова. „Работя с този архив вече седем години, дори в момента пиша докторска теза във връзка с медийните образи на Гена Димитрова. Този архив не е изследван в пълнота, но с Милена Стойкова имаме амбицията да го подредим и във времето да го направим достъпен до всеки, който иска да се запознае с Гена Димитрова”, сподели Димитър Сотиров.

Въпреки всички филми и книги, посветени на голямото ни сопрано Гена Димитрова, нейният образ търпи още нови ъгли на изследване – заради обхвата на характера и феноменалния й образ, категоричен е Сотиров.

Представянето на филма е първата официална прожекция във Велико Търново, акцентира той. „Благодаря на Радослав Гизгинджиев и на организаторите, че имаме тази възможност. Разчитаме, че ще се получи една интересна вечер”, допълни един от авторите на „Обич за Гена”.