Култура Общински съвет

Фестивалът на китайската култура влиза в официалния Културен календар на Община Велико Търново

Това реши на днешното си заседание Великотърновският общински съвет. Предложението фестивалът да стане част от Културния календар на старата столица внесе общинският съветник от ГЕРБ Нейко Генчев. Събитието ще се проведе през месец май в рамките на честванията по повод 70-годишните дипломатически отношения между България и Китай. Основни организатори са Институт „Конфуций” в София и Пекинският университет за езици и култура.

Генчев припомни, че през месец септември миналата година делегация от Китай начело със зам.-директора на световната централа на Институт „Конфуций” е била на посещение във Велико Търново. На среща със зам.-кмета Ганчо Карабаджаков гостите са обсъдили идеята за изготвяне на меморандум за бъдещо сътрудничество между Общината и китайската институция, както и провеждането на фестивал на китайската култура във Велико Търново.

„Организирането на  фестивала е не само възможност да се насладим на китайската култура, но и да установим дружески и партньорски отношения с тези институции, които имат огромни финансови ресурси и огромно влияние не само  в Китай”, подчерта Нейко Генчев. Той уточни, че като партньор Общината  се ангажира логистично, но не и финансово. Всички разходи се поемат от Институт „Конфуций” и Пекинския университет за езици и култура.