Поминък

Фермери излизат на протест заради липсата на Ковид помощ за тях при актуализацията на бюджета

Земеделски производители и животновъди от 27 национални браншови асоциации излизат на протест на 2 септември, четвъртък от 11.00 часа на пътя Велико Търново-Шереметя при разклона за с. Арбанаси. Тяхното недоволство е срещу липсващите 70 млн. лева за селскостопанския сектор в проекта за актуализация на националния бюджет. Средствата са компесаторни за Ковид пандемията.

Община Велико Търново вече е уведомена за протеста. Протестиращите няма да затварят пътя, ще разливат мляко и разпиляват плодове и зеленчуци. Очаква се да присъстват поне 1000 производители от цялата страна, съобщиха организаторите. Ако не бъдат чути в искането си, представителите на браншовите селскостопански организации предвиждат и втори протест – на 9 септември от 10.00 пред Народното събрание.

Тази помощ е жизнено важна за нас. Предвидени са и още 40 млн. лева допълнителни средства. Така сумата за нашия сектор става 110 млн. лева. Пари, уточнени с Министерството на земеделието, храните и горите. Но сега липстващи при актуализацията на бюджета. Искаме да привлечем вниманието на цялото общество. И да покажем на народните представители, че средствата за нас по Ковид мерките трябва да бъде гласувана при актуализацията на бюджета. Става въпрос за оцеляване на стопанствата ни, а разходите се увеличават с всеки изминал ден – скочиха цените на фуражите, горивата са повишени с над 30% спрямо същия период на миналата година, изкупните цени на продукцията ни е „замръзнала”, повишиха се разходите за закупуване на предпазните средства и препарати за дезинфекция, с неистови сили поддържаме средства за заплати и осигуровки на работния персонал, продъжаваме да плащаме данъчните си задължение и др. Изправени сме пред безпрецедентна криза, която прължава вече доста дълго време и полагаме огромни усилия секторът да продължава да работи„, пишат в исканията си стопаните.

Ако секторът не бъде подпомогнат, очакват се фалити между 40-50% на стопанствата у нас, изтъкват тревожни факти фермерите.