Любопитно

Фердинанд почел царски светини, преди да обяви независимостта

На 7 юли 1887 г. Фердинанд Сакскобурготски е коронован за княз на България. Тази титла той носи в продължение на 21 години, до обявяването на българската независимост. Тази година се навършват 110 години от този исторически момент.

Няма родолюбец, който да не знае, че манифестът на независимостта е прочетен за първи път в историческата църква „Св. 40 мъченици”. Малцина, обаче са запознати с факта, че Фердинанд избира да направи едно своеобразно поклонение в три средновековни български светини, преди да прочете повторно манифеста на Царевец. Първата от тях е храмът Св. Димитър. Макар рухнала, тази църква никога не е губила своята сакралност за българите, категоричен е един от нейните изследователи – доц. Мирко Робов.

„Останките от църквата са били почитани и обгрижвани през всичките векове на Робството до 1848 г., когато замогналият се табашки еснафзаделя средства и възстановява оградния зид на комплекса. На тези останки, които винаги са били над земята, дължим точната историческа памет, тя ни сочи къде е била средновековната светиня. Би било добре тя да влезе в празничния календар по повод деня на обявяване на независимостта. Слизайки от Трапезица, Фердинанд минава по единствения съществуващ тогава път, покрай църквата „Св. Димитър, където е началото на Втората българска държава. След това отива при „Св. 40 мъченици”, която свързваме с триумфа на държавността, там прочита манифеста. По-малко известно е, че след това отива и при църквата „Св. Петър и Павел”, където пък е залеза на търновското царство. Тоест, в рамките на час-час и половина, Фердинанд минава по хълмовете на цялото Второ българско царство – от началото, през триумфа, до залеза му. И тогава, символично, църквата е била почетена като храм, свързан с голямото начало. Началото на освободителното движение, началото на столично Търново, началото на най-значимата царстваща династия – тази на Асеневци. Като такава, църквата, стъпка по стъпка, трябва да заема все повече местото, което историческата съдба й е отредила”, призовава археологът доц. Мирко Робов.

1