Култура

Факултетът по изкуства откри учебната година

Близо 100 бъдещи художници прекрачиха за първи път прага на Факултета по изобразителни изкуства тази сутрин. Под звуците на студентския химн, приветствено слово поднесе деканът Борис Желев. „Ние първи откриваме учебната година и това е само една от разликите ни от останалите факултети на ВТУ. Тук се провежда обучение с изключително разнообразие, ще имате възможност да работите с най-добрите академични преподаватели и аз се надявам, че тук ще преминат някои от най-красивите години от вашия живот”, обърна се той към първокурсниците. След края на словото си, Желев даде думата на един от най-уважаваните преподаватели в търновската Алма матер – проф. Иван Бочев. Доайенът на катедра „Рисуване” увери новоприетите ученици, че тяхното образование е поверено в ръцете на доказали се професионалисти – както у нас, така и зад граница. Той ги призова да избягват „изкушенията, които Търново предлага като туристически град” и да прекарат своето студентство там, където е редно да бъдат – в ателиетата, работейки. „Празникът приключи и от утре, още в 08:00 –  вие трябва да бъдете  зад стативите. Който има занятия – да се стяга здраво, бъдете мобилизирани, чака ви много труд, но само с труд ще имате успехи”, завеща професорът.

Веднага след официалната част, ръководителите на различните катедри представиха специалистите, на които е поверена нелеката задача да обучават младите студенти. По азбучен ред, честта да бъде първа се падна на една от най-забележителните със своя преподавателски състав катедри в университета – „Графика”. Своите колеги представи нейният ръководител – доц. Христо Керин. Веднага след това доц. Пенев запозна студентите с преподавателите от катедра „Графичен дизайн”. Царицата на изкуствата – „Живопис” бе презентирана от доц. Маринета Млячкова. Изкуствоведът доц. Марина Теофилова обяви четиримата специалисти, които в следващите четири години ще водят часовете „Анатомия”, „История на изкуството” и „Перспектива”. След теоритичните дисциплини дойде реда и на основополагащата за изкуството катедра „Рисуване”, представена от доц. Младен Младенов. Ръководителят на скулптурната катедра проф. Стефан Лютаков поздрави студентите за това, че са избрали да бъдат верни на таланта си точно в тази дисциплина. „Катедра „Стенопис” в последните години доста сви своя академичен състав, но дано с бъдещите конкурси тя пак достигне своята численост”, изрази надежда деканът доц. Желев, шеф на стенописците.

Зам-деканът доц. Аврамов използва момента, още на първия ден да покани новоприетите студенти за участие в студентски фестивал, който ще се проведе през октомври в Благоевград. След края на церемонията студентите, заедно със своите преподаватели се устремиха към ателиетата, където в следващите няколко години – рамо до рамо – ще вървят по трудния път на изкуството.