Култура

Фабрика „Мавриков” – спомен за отминали времена с кубински привкус

Емоционална дискусия за миналото на завод „Мавриков” във Велико Търново и спомените за 50 кубински работнички, живели за четири години в квартал „Асенов” през 80-те, се проведе днес в бившия Културен дом на фабриката. Сред падаща мазилка и разруха, стаена във всеки ъгъл на зданието, сред тъга в очите на бившите служителки, някои от които свързали целия си живот с фабриката, изплуваха спомените за отминали времена – на музика, танци и… работа.

1 800 човека са работили във фабриката „Мавриков”, на три смени. Сред тях са Панайотка Николаева, Янка Николова, Валентина Георгиева и Цветана Атанасчева, които си спомнят за миналото с меланхолия. „Тук кипеше от работа, животът беше много хубав тогава.  Кубинките работеха при нас четири години, бяха много хубави и лъчезарни момичета, работеха много усилено”, споделиха за Общинското радио дамите.

Почти целия си живот – от 1959 г. до 1998 г, на фабрика „Мавриков” посвещава Маргарита Деведжиева – последният директор на завода.  „Минала съм през целия път – от тъкачка през лаборант, началник на лаборатория, началник на производство до директор в крайните, най-тежки години. Идвам тук, в тази сграда, след 15 години, чак сега събрах кураж. Веднъж дойдох до портала, разплаках се и си тръгнах. Но днес съм доволна, че дойдох, че виждам толкова хора тук”, сподели Деведжиева.

От 1976 до 1988 година директор на културния дом на фабриката е Петър Пацев. Когато започва да работи, е на 26 години. Концерти на най-големите естрадни изпълнители на България, сред които примата Лили Иванова, абитуриентски балове и сватби са се провеждали в сградата. Фондът на библиотеката е наброявал над 3 хиляди книги.

Именно в този културен дом са се провеждали и кубински партита. Кубинките са пеели почти непрекъснато и са въвеждали своите колежки в латино танците. Сред 50-те момичета обаче се откроява едно и това е Мария – слънчева кубинка, която е оставила следа у всеки, който е работел с нея. Голяма част от снимките, включени във фотографската експозиция, подредена в Културния дом днес, са именно на Мария – кубинската звезда на Асенова махала, шегува се един от организаторите на събитието Галин Попов. „Тези образи принадлежат към това място. За нас е важно, че след толкова много години частиците от пъзела се събират и ще бъдат интересни за младото поколение”, акцентира Галин.

В дискусията днес се включи и Мигел Родригес, който когато пристига във Велико Търново през 1985 г., е бил курсант във военното училище в града. „Тогава разбрах, че в завода има кубинки, и веднага пристигнахме с колегите кубинци, облечени с военни униформи. И започнахме да се забавляваме по нашия си начин. Правехме партитата в кухничката на бунгалата, където живееха момичетата. Излизахме навън, когато ставаше много топло, а съседите недоволстваха”, с усмивка си спомня Мигел.

Събитието „Кубинският квартал” се провежда в рамките на Месеца на испаноезичните държави във Велико Търново. Организатори са Институт Сервантес, съвместно със сдружение „VT EVENTS”, „ТАМ” – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“. Програмата включва изложби, кино прожекции, музикални събития и тематични лекции в периода от 2 до 31 май.