Образование

Учредиха клуб „Васил Левски” в ОУ „Бачо Киро”

Клуб „Васил Левски” бе учреден с тържествена церемония в ОУ „Бачо Киро” в старата столица. Събитието уважиха представители на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, Общински комитет „Васил Левски” – В. Търново, Регионалния исторически музей, родители, учители, приятели и представители на медиите. Символичен домакин на събитието бе класният ръководител на IIд клас Галина Илчева. За Апостола на свободата тя припомни: „Ликът му е поставен в златна рамка в кабинетите на всяка държавна институция. Въпреки това, той все още не е напълно познат, остава сложен и магнетичен за опитите ни да го разберем. Васил Левски успява в тъмни времена да постигне нещо, което и днес е трудно –  да организира в общ ритъм сърцата на хиляди хора с различни възгледи в името на една обща цел – да ги поведе не просто към свободата, а към Върховната Свобода. Певец и прорицател – във времена, когато великите народи имат царе и крале, той мечтае за „чиста и свята република”, основана на свобода и справедливост. Той вярва, че България ще бъде звезда на европейския небосклон, много преди да има Обединена Европа, знамето ѝ да е с цвят на небе и по него да има звезди”. Класната ръководителка припомни още, че търновският поет Радко Радков е единственият българин, удостояван два пъти с международната Наполеонова награда „Солензара”, като през 2005 я получава за драмата „Всенародно бдение за апостола”. Журито тогава споделя: Франция е благословена да има Жана Д`арк, но няма такава личност, като Левски.
Пред младите възрожденци от училище „Бачо Киро”, председателят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев представи историята на комитетите, посветени на Апостола на Свободата – от края на 19-ти век до днес. Оригинални експонати от сбирката на Регионалния исторически музей – Евангелие, револвер и кама подредиха Михаил Стойчев и Димитър Харбалиев, уредници в музея. Те представиха и оригиналния текст на единствената клетва, останала ни от Априлското въстание – тази на съзаклятниците в с. Михалци. Свидетелства за членство връчи на второкласниците Румен Петров – председател на Общински комитет „Васил Левски” – В. Търново, а децата поднесоха поетичен рецитал с фрагменти от емблематични произведения, посветени на Дякона Игнатий.

„Приятно съм впечатлен и изненадан от този порив към историята, радвам се че се случва“ – обърна се към младите възрожденци директорът на ОУ „Бачо Киро” Владимир Николов. Общобългарският комитет Васил Левски той определи като една от най-престижните неправителствени организации в страната и припомни най-значимите акценти от живота на друг велик съвременник на Апостола – патрона на училището Бачо Киро Петров, за когото по думите на директора, тепърва започват да се откриват важни детайли. „Неочаквани са поривите на човешката душа”, категоричен бе директорът. Като историк, Николов подчерта геройството на българите от онази епоха и посочи, че „днес не е необходимо да жертваме живота си, но е добре да си спомняме за оня величав и славен подвиг на ония, които са дали живота си, за да ни има нас. За да имаме тази свободна България, да я пазим, да я ценим – за вас и за тези, които ще дойдат след вас”.