Денят

Учредиха „Задруга за чиста храна“

 

Официално учредиха сдружението „Задруга за чиста храна“. До този момент интерес към неговата кауза са проявили над 40 производители от всички браншове – зърно, месо и млекопроизводство, хлебарство и сладкарство, производство на билки, напитки и други, информира Филип Хайвазиан – председател на седемчленния Управителен съвет. На пресконференция той сподели, че Задруга за чиста храна ще работи за връщане на здравето на българите, като акцент в дейността ще е създаване на култура на хранене сред подрастващите. Добър опит за това има с русенски училища. Партньорство със сдружението вече е потърсил и Центърът за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, който реализира програма за здравословното хранене на децата и учениците. Членовете на Задругата ще подготвят своя кошница с продукти еталони, които максимално да съответстват на здравето на потребителите. До следващата среща ще се изработят и критериите, по които ще се работи и правилата за контрол на продуктите. Всеки член на сдружението трябва да предложи и продукт-визитка на фирмата си.

„Недостигът на храна в храната се компенсира с реклама. Ние ще заставаме с имената и лицата си зад нашите продукти, които ще са чисти и здравословни“, коментира билкар номер едно у нас Емил Елмазов. И допълни, че доработването след нивата и градината на изделието трябва да не се забелязва от природата. Предстои членовете на сдружението да дефинират чрез консултанти какво е чиста храна. Защото понякога има необходимост заради трайността й от влагането на малки количества консерванти, които не са вредни. Пред журналисти бяха представени и първите сладки-еталон на местен производител, приготвени с брашно от лимец, заместител на захар и истинско сладко, чиято цена е идентична с аналогични, изработени по традиционния начин.

Най-важният принцип на задругата ще е лоялността към клиента.  За целта нейните продукти ще се сертифицират и ще носят логото на сдружението. Ще се разкрият и отделни щандове в търговски обекти за предлагането им. На по-късен етап Задруга за чисти храни ще разкрива и собствени магазини, обясниха нейните членове.