Култура

Учител от Велико Търново – част от екипа на сайт за популяризиране на българска литература

Сайт за българска литература, в който се публикуват както текстове на утвърдени автори, така и на неизвестни за широката аудитория писатели. Място за изява, в което среща си дават 30 творци. Организиране на представяния на книги в цялата страна. Това е Tetradkata.com – платформа, създадена от четирима ентусиасти, сред които и Лъчезар Йорданов – учител по английски език в търновското ОУ „П. Р. Славейков”. Той, заедно със своя екип организира поредица от събития в клуб „Седем”, а едно от тях предстои днес – представянето на книгата на Явор Цанев „Целунат от Бога”.

Уеб дизайнер, филолог, културен деец и учител работят в сайта, създаден преди близо година. „В началото започнахме непринудено, търсихме аудитория, която да чете създадените от нас художествени неща. След това започнахме да организираме различни представяния на книги на автори, сред които са Иван Христов, Петър Чухов, Иво Сиромахов. Българинът има нужда от литература, но такава, каквато да го накара да забрави за проблемите си за миг. Българинът чете доста, но не чете Дядо Вазов, а по-съвременни неща, доста от които спадат към преводната литература”, сподели в интервю за Общинското радио Лъчезар Йорданов.

Към популяризирането на съвременната българска литература обаче са насочени от „Tetradkata.com”. Те имат амбицията до своя втори рожден ден да публикуват текстове на още български автори, а бройката им да клони не към 30, а към 40-50. А те – писателите, които имат нужда от изява, могат лесно да открият всеки един от екипа в интернет пространството. Те от своя страна се стремят да поддържат високо ниво на публикуваните материали. „Хубаво е текстовете да бъдат по-достъпни за читателите, а темите да са увлекателни. Съвременната ни литература е доста увлекателна и на световно ниво. Хубаво е, че книжният пазар е либерализиран, всеки добър автор може да бъде публикуван, но това колко ще бъде четен зависи от маркетинговите стратегии на издателствата”, допълни Лъчезар Йорданов.

Целия разговор с един от създателите на „Tetradkata.com” чуйте в прикачения звуков файл.