Образование

Учители от СУ „Вела Благоева“ ще се обучават по „Еразъм+“ в Ирландия, Италия, Испания и Франция

Тринадесет учители от търновското средно училище „Вела Благоева“ ще се обучават по програма „Еразъм+“ в Ирландия, Италия, Испания и Франция. Образователните курсове са по темите дебати, театър, екология и литература и са насочени към подготовката на преподавалите за развиване на меки умения у учениците. „При разработката на проекта  стигнахме до извода, че в момента развиването на меките умения е най-подходящо с оглед изолацията на децата по време на онлайн обучението. Наблюдаваме, че са загубили уменията си да общуват, да работят в екип, да проявяват толерантност в класната стая“, каза координаторът на програмата старши учителят по английски език Мирослава Петрова.

Педагогическите специалисти ще преминат обучението в групи по двама-трима. Сред участниците има един ресурсен учител, останалите са от начален, прогимназиален и гимназиален етап на образованието. Включени са и най-младите педагози, които имат желание и потенциал да се развиват, поясни Петрова.

28 360 евро е бюджетът на проекта, който ще продължи до 30 юни 2024 г. Средствата се осигуряват от Центъра за развитие на човешките ресурси.

От 2010 г.  досега  училището  е получило от организацията общо 147 хиляди евро по шест образователни проекта.