Образование

Учени от девет държави участват във форум на НВУ

Учени от девет държави участват в Международната научна конференция „Радиационната безопасност в съвременния свят“, която започна днес в Националния военен университет „Васил Левски“. Форумът е шести поред, тази година е посветен на 150-годишнината от рождението на Ърнест Ръдърфорд и 100-годишнината от рождението на Андрей Сахаров и е финансиран от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката. Заради пандемичната обстановка, конференцията се провежда онлайн и присъствено.

„Уважаеми колеги, поздравявам ви с добре дошли и искам да ви кажа, че като ректор на университет съм радостен, че потребността да се споделят и обогатяват знание и опит обединява съмишленици. Темата на форума е актуална и кореспондира с предизвикателствата на ежедневието ни, а надсловът ни прави съпричастни към усилията на по-съзидателната част от човечеството и научната общност у нас. Възможността за изява и обмен на актуална информация и идеи именно тук, в Националния военен университет „Васил Левски”, приемам като привилегия. Тук работят хора, за които проблемите на радиационната сигурност представляват професионален и творчески интерес“, каза в приветствието си началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов, който откри форума.

В продължение на два дни участниците от Латвия, Русия, Сърбия, Украйна, Румъния, Грузия, Узбекистан, Полша, от Военния университет, от Института за ядрени изследвания към БАН, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет – Стара Загора и СУ „Св. Климент Охридски“ ще дискутират радиационната безопасност и радиационни аварии. „Ще говорим за действията, с които можем да предотвратим авариите, за действията, които сме длъжни да предприемем при евентуална заплаха, последствия от авариите. Сред темите във форума са лазерни технологии, в това число лазерната безопасност и използването на лазерите във военното дело“, изброява част от въпросите за дискусия председателят на организационния комитет, доц. д-р инж. Николай Долчинков, преподавател в катедрата „Защита на населението и инфраструктурата“.

По традиция конференцията е придружена с конкурс за постери, тази година на тема „Непознатият космос“. Ученици, курсанти и студенти от цялата страна се включиха в състезанието. Най-добрите постери са подредени в залата, в която се провежда форума, а победителите получиха грамоти.