Любопитно Община

Ученичка спечели специалната награда на кмета на Велико Търново за своята баница

Общинският празник на баницата, който се провежда за четвърта поредна година във великотърновското село Балван, събра кулинари и гости от цяла България. Над 70 участници премериха сили в конкурса, посветен на българския кулинарен продукт, а близо 400 бяха гостите на събитието. Сред тях имаше и група от Бела Паланка /Сърбия/ – западните ни съседи се включиха както в кулинарната програма, така и в музикалната част. Пъстра програма с фолклорни изпълнения съпътстваше празника.

Жителите и гостите на Балван бяха поздравени от заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и от кмета на селото Недьо Георгиев, а специален гост бе министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

Връчени бяха много награди и грамоти. Първо място в конкурса спечели Радка Георгиева. Специалната награда на кмета на Велико Търново Даниел Панов бе за Кристиана Иванова – макар и ученичка, тя доказа, че е изучила тайните на българската баница, предавани през поколенията.

Празникът на баницата е организиран от Община Велико Търново, Кметство Балван, Читалище „Нива – 1898“ и местния Клуб на пенсионера „Здравец“.

   

Сдружение ЗОВ и ЦНСТДМУ „Цветарска“ също се включиха заедно на кулинарния празник на баницата в с. Балван. Децата и екипа на социалната услуга и сдружението изработиха много красоти и участваха с 4 баници. „Благодарим на организаторите и кмета на с. Балван за възможността и прекрасните емоции! Министърът на вътрешните работи също уважи празника и си закупи от ръчно изработените от децата сувенири“, споделят от двете сдружения.