Образование

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ с награди от конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Разказите на Златея Иванова и Андреа Андреева от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново са сред номинираните 20 творби в X Международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Двете момичета, които са ученички в 9 клас, имат възможността да се борят за наградите на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, организатор на литературното състезание. Златея и Андреа учат „Софтуерни и хардуерни науки. Защита на информацията“, техният учител по български език и литература е Цвета Недева.

Темата на конкурса е „Истории за мрак и светлина” и е посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и отдаването на почит към невинните жертви на Холокоста. 120 ученици от 36 населени места в България са изпратили свои разкази. СУ „Емилиян Станев“ е единственото учебно заведение от областта, с номинации в конкурса и едно от четирите с две номинации във финала.

Журито, което е оценявало разказите, е в състав Георги Бърдаров, Радостина Николова, Румен Леонидов, Асен Йорданов, Алберта Алкалай.

„Лична история и биографични моменти има в основата на разказите на Златея и Андреа и това им донесе допълнителни точки, освен че и двете написаха чудесни текстове. Когато започнахме да се подготвяме за състезанието, попаднахме на Йосиф Майер, 88-годишен и вече пенсиониран преподавател от НВУ „Васил Левски“. Свързахме се с него, той ни отговори и ни покани да му гостуваме“, разказва Цвета Недева.

По време на трагичните за еврейския народ събития, Йосиф Майер е бил на 8 години и е живял в еврейското гето в Русе. Като всички деца, ненавършили 9 години, той не бил задължен да носи жълтата „Давидова значка“, но бил толкова горд с произхода си, че често взимал значката на майка си и я слагал на ревера си. Когато минавали покрай полицейски патрул, приятелите му го прегръщали през раменете, за да скрият значката.

Когато се срещнал с Андреа и Златея, той им разказал тези си спомени. Казал им, че от баща си знае никога да не се обгражда с ласкатели, защото така човек губи реалността за себе си и за истината и че евреите са станали по-единни като нация и благодарение на това могат да се справят с всичко.

Веднага след като Златея и Андреа разбрали, че разказите им са номинирани сред най-добрите 20, те отново се срещнали с Йосиф Майер, за да му прочетат текстовете си.

Всички номинираните разкази са публикувани в сайта на „Алеф” http://alef-bg.org/. Там читателите могат да дадат своя вот за наградата на публиката. Гласуването продължава до 31 май и става с кликване върху обозначение под всеки разказ. Наградата на публиката е финансово обезпечена от Министерството на културата и е в размер на 500 лева.

Всички номинирани деца ще участват в четиридневен международен младежки писателски фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ през юни. Тогава ще бъдат обявени и носителите на всички награди.