Денят Съд

Ученици от региона се включват в „Деня на отворените врати“ в съда

„Ден на отворените врати” се провежда днес в Съдебна палата във Велико Търново.

За поредна година, в навечерието на празника на Конституцията и юриста – 16 април, Районен, Окръжен и Апелативен съд, и Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура организират съвместна програма,  в която през целия ден днес ще се включат ученици от осем училища и студенти от ВТУ.

„Надявам се, че подготвените за вас в днешния ден мероприятия ще ви помогнат да разберете по-добре нашата работа и да си съставите една собствена, вярна преценка за нея. Бих ви посъветвал да не спирате дотук. Интересувайте се, учете и развивайте тези познания. Добрата правна култура винаги ще бъде ваше предимство, тя ще ви даде възможности да защитите вашите интереси, да взимате правилни и обективни решения като граждани“, заяви председателят на Апелативен съд – Велико Търново, съдия Янко Янев в своето приветствено слово пред гостите на Съдебната палата.

За първи път в мероприятията участват деца от  Дебелец,  Килифарево,  Златарица, Полски Тръмбеш и  Стражица.  За всички са организирани информационни турове в Съдебната палата, срещи със съдии, прокурори и следователи, симулативни процеси на наказателно дело и на дело за разпит на свидетел чрез използване на видеоконферентна връзка, адаптирани презентации за работата на съдебната власт за ученици от начален курс на обучение, изложба на архивни документи, свързани с историята на съдилищата.

За учениците в начален курс са предвидени специални презентации.

Целта на събитието е повишаване на правната култура на обществото и повишаване на доверието в работата на съдебната власт.

Инициативата„Ден на отворените врати” в Съдебната палата – Велико Търново е традиционна.