Образование

Ученици от ОУ „Петко Р. Славейков“ с открит урок в Плиска и Велики Преслав

Във вълнуващ урок сред запазените останки от величествената архитектура на Плиска и Велики Преслав участваха ученици от великотърновското  ОУ „Петко Р. Славейков“. Учителите по история Грета Гюнева-Косева и по изобразително изкуство Гергана Пенова, облечени в копия на средновековни одежди, успяха да „съживят“ славната история на Първото българско царство пред своите възпитаници по един незабравим начин. По време на учебната екскурзия учениците посетиха Националния историко-археологически резерват и музей във Велики Преслав, Археологическия музей „Велики Преслав“ и Двора на кирилицата в Плиска.

С изнесения урок в музейните обекти започнаха дейностите по училищния проект „Българските столици“. За реализирането му ОУ „Петко Р. Славейков“ получи финансиране по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Проектът е насочен към създаване на нов образователен модел, при който учениците изучават историята, претворявайки я в изкуство, до което ще се докоснат, посещавайки музея. Съвместната работа между културните и образователните институции ще доведе до съвременен подход в традиционното образование. Посещенията в музея не само ще допълват заниманията на учениците в училище, но ще формират у тях траен интерес към изкуството, историята и науката.

Дейностите по първата тема, посветена на Първото българско царство, продължават с творческа работилница. Възпитаниците на ОУ „Петко Р. Славейков“  ще имат възможност сами да изработят и да нарисуват керамични плочки с орнаментиката на царския дворец във Велики Преслав.

Във фокуса на втората тема „Средновековен Търновград – живият музей“ е Второто българско царство. Представители на сдружение „Търновци“ ще покажат в двора на училището облекло, занаяти, игри и въоръжение от периода на Търновското царство. Ще се проведат работилници, в които децата ще изработят ръчна хартия, ще наблюдават стрелба с лък, изработване на керамичен съд, храната в Средновековието. В демонстрациите ще имат възможност да се включат всички ученици от училището.

В рамките на проекта ще бъдат организирани творчески работилници за изработване на керамични произведения на знакови исторически символи, сред които са Мадарският конник, иконата на св. Теодор Стратилат, подова и стенна преславска керамика и др. В училището ще бъде изградено галерийно пространство, където периодично ще бъдат излагани произведенията на младите художници.