Здравеопазване Образование

Ученици демонстрираха здравната си култура

Десетки ученици от всички търновски гимназии се включиха в организирания от РЗИ и Община Велико Търново спортно-образователен общински празник, по повод световния ден за борба с наркотиците. Поради дъждовното време събитието се проведе във физкултурния салон на гимназията по строителство, където разделени на отбори, подрастващите показаха своите спортни умения и знания за превенцията на полово предавани болести, вредно хранене, алкохолизъм и наркомания. Мероприятието уважиха директорът на младежкия дом Румен Петров и главният експерт в общинската образователна дирекция Мария Джанфезова.

Д-р Светлана Моминска от РЗИ приветства учениците и по повод лошото време пожела на всички участници да им върви по вода. В четири тематични пункта бяха разделени въпросите, на които учениците трябваше да отговорят. В първия от тях въпроси на тема полово предавани болести, къде да се изследваме и как да се предпазваме, задаваха Анелия Козлева и Румина Йорданова, възпитаник на гимназията по строителство.

Задачите в пункт „Здравословно хранене” понесе д-р Моминска, която сподели, че учениците се справят добре. Единственото им затруднение се оказва думичката влакнини, той като явно подрастващите са свикнали повече с английския й еквивалент – фибри. На пункта за вредата от алкохола учениците препита експертът в РЗИ Йорданка Илиева, а на последния пункт, свързан с наркотиците, въпросите задаваха възпитаничките на гимназията по строителство Михаела и Ана-Мария.

Всички участници получиха награди, предоставени от образователната дирекция в общината.