Образование

Учениците от V до XII клас в пет общини на област Велико Търново се връщат в класните стаи без тестване

В  пет общини на областта  учебният процес за учениците  от V до XII клас във  всички училища  ще е присъствен  без провеждане на тестове от 6 декември. Това са общините Златарица, Сухиндол, Стражица, Елена и Лясковец, където заболеваемостта от коронавируса е под 250 на 100 000 души население за 14-дневна база, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

В общините  Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов заболеваемостта от COVID-19 е между 250 и 500 на 100 000 души население. Съгласно заповедта на здравния министър училищните директори там трябва да изискат от родителите декларация за съгласие за тестване на децата им един път седмично.

В момента от Инспектората се провежда проучване колко родители са подали такава декларация. „Остава в сила правилото  поне 50% от родителите и учениците в една паралелка да са подписали документа. Ако са по-малко от 50 на сто, паралелката не се връща в клас“, припомни Личева.

По нейни думи в Инспектората има достатъчно налични количества тестове за стартиране на присъствен образователен процес от началото на следващата седмица.

Около 20 хиляди са учениците в област Велико Търново. 6700 от тях са в началния етап I – IV клас, останалите – V – XII клас.