Прокуратура

Ученик отива на съд за притежание и разпространение на наркотици

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу ученик, за държане и разпространение на марихуана.

Обвинението срещу Р.Г. е за това, че на 11.12.2017 г. в гр. Велико Търново, действайки като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното, и като е могъл да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително, и в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение, високо рисково наркотично вещество – 44,740 грама коноп /марихуана/ на стойност 268,44 лева и разпространил – предал на лице високо рисково наркотично вещество – 0,484 грама коноп /марихуана/ на  стойност 2,90 лева.

През 2017 г. непълнолетният обвиняем живеел сам в апартамент в гр. В.Търново. Бил ученик в 11 клас и в дома си често се събирал с приятелите си, за да пушат марихуана, която обикновено той осигурявал.

На 11.12.2017 г. около 15:30 ч. обвиняемият бил с приятел и  споделил, че очаква да му доставят марихуана. Малко по-късно до тях спрял лек автомобил, от който излезли две момчета, качили се в жилището на обвиняемият, където му дали полиетиленова чанта с 50 грама марихуана, като се разбрали кога да се заплати. След като двете момчета си тръгнали, обвиняемият се обадил на други приятели и ги поканил в дома си да пушат марихуана. Тогава единият поискал от обвиняемият да му даде малко от марихуана за него.

Наркотикът бил открит същия ден, след проверка в жилището на обвиняемия, по получена оперативна информация в сектор „Криминална полиция“ към РУ гр.В.Търново, че в жилище в гр. В.Търново, лица държат наркотични вещества.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.