Образование

Учебната година да завърши в дистанционен режим, предлагат родители и учители от областта

80 на сто от анкетирани във Великотърновска област родители и учители смятат, че учебната година трябва да завърши в дистанционен режим. Това сочат резултатите от проучване на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Близо 20 000 членове на общинските структури на организацията са участвали в националното  онлайн изследване, съобщи регионалният координатор на синдиката Дешка Мандикова. Една част от тях посочват, че решението трябва да е на Националния  оперативен щаб  и МОН, други нямат мнение, допълни Мандикова.

Според синдиката седмокласниците и дванайсетокласниците могат да се явят в школските стаи само в дните, определени за външното оценяване и задължителните зрелостни изпити.

От „Подкрепа” предполагат, че много от учителите ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група 55+ и предпочитат да са предпазливи. Друга пречка за физическо присъствие в училищата е спряната транспортна връзка между малките населени места, което ще затрудни пътуването на ученици и преподаватели до образователните институции.

Дешка Мандикова коментира, че по-сложен е казусът с детските градини. За тях се обсъжда формиране на сборни групи, а причината е, че има родители, които вече трябва да се върнат на работа и нямат възможност повече да се грижат за децата си, от друга страна много от детските учители са с изчерпани отпуски.

„Аз съм майка на две деца в училищна възраст. Не желая да ги  пусна нито в  учебни заведения, нито на зелени училища. Искам да са пред очите ми. Доволна съм от дистанционното обучение. Системата върви  и за мен тази година е важно да завърши по този начин. Могат да се потърсят варианти новата учебна година да стартира нормално от 1 или 15 септември”, сподели пред Общинското радио  координаторът на КТ „Подкрепа” Велико Търново.