Култура

Успешно турне в 11 града реализираха през април артистите от великотърновския театър

Почитатели на изкуство в 11 града зарадваха през април артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. В рамките на турнето бяха представени четири от знаковите заглавия в афиша на театъра. Сред тях са спектакълът „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир, концертът „Дихание“ с участието на гост-звездата Орлин Горанов и детските постановки „Пипи Дългото чорапче“ и „Ян Бибиян“.

Със спектакъла „Не сме от тях“ актьорите от драматичния състав изправиха на крака публиката в пет града – Димитровград, Бургас, Стара Загора, Раковски и Габрово. През март постановката донесе поредното признание на великотърновския театър. Актрисата Стефка Златкова спечели наградата за най-добра женска роля «Как’ Сийка» от Първия национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото“, който се проведе в Павел баня. Със същото заглавие екипът на МДТ завоюва наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък.

С новото детско заглавие „Ян Бибиян“ актьорите гостуваха във Велики Преслав, а с „Пипи Дългото чорапче“ зарадваха децата в Стара Загора.

Успешното турне завършва днес в Раднево с концерта „Дихание“ на симфоничния оркестър и солисти на великотърновския театър, в който участва и обичаният Орлин Горанов. Снощи концертът с диригент Васил Вълчев беше представен в Ямбол, където многобройната публика изпрати артистите от МДТ с бурни и продължителни овации. През април те гостуваха с „Дихание“ и в Дупница, Кюстендил и Етрополе.

Ново национално турне с концерт-спектакъла „Балканика“ със специалното участие на Йълдъз Ибрахимов подготвя ръководството на великотърновския театър. На 12 юни уникалният проект с популярни мелодии от българския, сръбския, турския и румънския фолклор, претворени от симфоничния оркестър на МДТ, ще бъде представен в зала „България“ в София. Концертът на престижната национална сцена е в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. На 18 и 19 юни театърът ще гостува с „Балканика“ в Шумен и Разград.

 

Снимка – архив на МДТ от концерта „Дихание“