Култура

Успешно приключи проектът „Театър ВЕСЕЛ – 25“, финансиран от Министерството на културата

Настоящата 2023 е специална творческа година за Театър ВЕСЕЛ. С голям успех се проведе петото юбилейно издание на организирания от търновския куклен театър Международен фестивал „Лято, кукли и приятели“, който се осъществи с подкрепата на Министерството на културата и Община Велико Търново. През тази година беше отбелязана и десетата годишнина от началото на вече утвърдения театрален проект на ВЕСЕЛ – „Съботна сцена за семейна публика“. С голяма популярност премина фотоизложбата „25 години Театър ВЕСЕЛ – вълшебство, което изгражда“.  25-ата годишнина от създаването на търновския куклен театър бе отбелязана през октомври, ноември и декември и с множество спектакли.

Посредством проекта „Театър ВЕСЕЛ – 25“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, бе представено най-новото заглавие от афиша на театралната формация – „Русалка“ по „Легенда за Лорелай“, както и още две заглавия от класическия репертоар на театъра – „Принцесата и граховото зърно“ и „Храбрият оловен войник“. Драматизацията и режисурата и на трите спектакъла са дело на Тодор Вълов, с който Театър ВЕСЕЛ работи повече от 20 години. Сценографията на „Русалка“ е на Наталия Гочева, на „Принцесата и граховото зърно“ – на Емелияна Тотева, а на „Храбрият оловен войник“ – на Стефка Кювлиева. Оригиналната музика на „Русалка“ е на Пламен Мирчев-Мирона, а на „Принцесата и граховото зърно“ и на „Храбрият оловен войник“ – на Елена Методиева-Мечо. И трите спектакъла отново доказаха своята висока художествена стойност с представянето им не само на национални и международни фестивали на три континента, а и на сцените, включени по проекта „Театър ВЕСЕЛ – 25“.

Екипът на театъра има натрупан опит през годините в осъществяването на разнообразни проекти, доказвайки своя експертен организационен потенциал – при голям успех се изиграха 20 представления на професионалните сцени на държавните театри. При осъществяването на проекта продукция на Театър ВЕСЕЛ бе представена в няколко лъча – маршрути, които обединиха спектакли на сцените на театрите в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Търговище, Силистра, Хасково, както и в Столичен куклен театър. Някои от градовете, към които бе насочен проектът, бяха посетени за първи път със спектакъл на търновския театър. Това даде възможност за достигане до нови публики при представянето на продукцията на Театър ВЕСЕЛ.