Здравеопазване

Успешни операции с последно поколение високочестотен скалпел в търновската болница

Първите две операции с последно поколение високочестотен скалпел бяха направени в операционния блок на областната болница „ Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Изключително сме доволни от резултатите. Това сподели д-р Николен Стойнов – началник на Втора хирургия, извършил заедно с екип интервенциите. Той обясни, че  инструментариумът има много опции. Печели се време, няма остатъци от чужди тела, защото режейки тъканите, уредът ги споява, а хирургът работи в абсолютно безкръвно поле.Това го прави подходящ за деца и възрастни. Използването му е с много предимства за планови, спешни и дори лапароскопски операции. Бързото спиране на кървенето от големи кръвоносни съдове, например, увеличава ефекта от метода при тежки травми.

Съвременният скалпел ще бъде на разположение в операционния блок на областната болница един месец. През този период ще направим около 60 планови операции, ще се използва при нужда и по други поводи. А пациентите няма да заплащат консумативите. Идеята е да се запознаем и обучим да работим с този вид скалпел. Той се използва в елитната световна хирургия,  а у нас – в някои столични клиники и в университетски центрове”, сподели още д-р Стойнов. 

Известният хирург  не изключи възможността високочестотният скалпел последно поколение да бъде закупен по-късно от областната болница. Засега той е предоставен временно от фирма за медицинска техника.