Съд

Условна присъда и глоба за бракониер, изсякъл общински дървета за близо 8 500 лв.

След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Велико Търново, осъдиха мъж за незаконно добиване на дървесина.

Обвиняемият Г. Г. се призна за виновен в това, че в периода от 07.04.2016 г. до 16.08.2016 г. в землището на с. Въглевци, общ. Велико Търново, в имот Общинска горска територия, при условията на продължавано престъпление, през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при условията на посредствено извършителство, чрез действията на невиновните лица  Н. Д. – резач, Н. Ц. – резач, С. И. – товарач и С. С. – шофьор, без редовно писмено позволително сякъл и извозил от горския фонд с товарен автомобил 619 бр. дървета /зимен дъб/ с обща кубатура 272,70 пространствени кубични метра на стойност 8922,93 лева, собственост на Община В.Търново.

За извършеното деяние му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година, чието изпълнение на основание  чл. 66  от Наказателния кодекс е отложено с изпитателен срок от три години. Осъден е на глоба в размер на 1000 лв., както и да заплати в полза на Държавата сумата от 8497.63 лева, представляваща равностойността на 259.7 пространствени кубични метра незаконно отсечена дървесина – предмет на престъплението.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.