Съд

Условна присъда за 35-годишен, теглил пари от чужда дебитна карта

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебно заседание споразумение 35-годишен мъж, теглил пари от чужда дебитна карта, е осъден на една година лишаване от свобода, с три години изпитателен срок.

Боян К. се призна за виновен за това, че през периода 15 – 21 септември във  Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, на няколко пъти, използвал платежен инструмент – дебитна карта,  без съгласието на титуляря, като чрез АТМ – терминали извършил дванадесет транзакции – проверка баланс по сметка и тегления на пари на обща стойност от 1380 лева.  Престъпление по чл. 249 от НК.

През юли 2017 г. пострадалата наела обвиняемия да извърши ремонт в жилището й, като му казала, че ще отсъства по дълго време от града. Дала му предварително пари за материали и труд, като му предоставила и ключа за входната врата на апартамента си, за да може той да работи, докато нея я няма. В един от дните през септември 2017 г. се наложило да премести мебели в спалнята. Тогава в едно от шкафчетата й забелязал, че има различни банкови карти и взел решение, че може да вземе някоя от картите и да изтегли пари от нея, тъй като изпитвал финансови затруднения. Няколко дни по-късно взел от шкафчето произволно една от картите, запечатана в плик, заедно с ПИН кода за нея. Отишъл до близък АТМ направил справка баланс на дебитна карта, след което върнал дебитната карта обратно на мястото й. На следващия ден отново взел карта и изтеглил 100 лева, след която я върнал в шкафа. Така дванадесет пъти вземал картата, теглил пари от нея и я връщал обратно, като общо изтеглената сума от сметката на пострадалата е 1380 лева.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.