Култура

Усещам връзка между японското ми съзнание и българската музика, признава Кеико Окада – танцьор в клуб „Плетеница”.

„Много съм щастлива, че съм член на клуба, много съм щастлива, че имам възможността да танцувам с тях”, признава младоликата танцьорка от Страната на изгряващото Слънце – Кеико Окада. Въпреки, че изглежда на не повече от 40 г., преди точно толкова, още като студентка в Университета в Сапоро за първи път се докоснала до магията на българския фолклор. Танцувала е в клуб за Характерни  танци на народите по света, но от тогава мечтата й е да танцува магичните хора именно тук – в България.

Преди година тази мечта става реалност. Обича много, както динамичните хора, така и тежките безмензурни песни.

„Чувствам гордостта на българите”,

признава Кеико, която е израсла в не по-малко горда страна. Любимата й песен е „Малка мома” на Нели Андреева. „Всеки път, когато слушам тази песен – усещам нещо дълбоко вътре в съзнанието си. Често плача.”, казва със сълзи на очи.

„Бой се отвори” от съкровищницата на пиринския край е любимото й хоро. То вече се превърна във визитка на клуб „Плетеница”.

„Обичам да танцувам на много чувствени български песни.  Понякога е много трудно да се улови българският ритъм. Но

усещам някаква необяснима връзка между моето японско съзнание и българската музика”,

допълва далечната посетителка, която вече няколко месеца пътува из страната ни и намира древни връзки между двата народа.

През тази година Япония и Република България отбелязват троен юбилей в двустранните си отношения – 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им. По този повод министерствата на външните работи на двете страни представиха официално лого за юбилея, съставено японския червен слънчев кръг (т.нар. „хи-но мару“) и традиционния мотив „канатица“, защитен символ в българските народни шевици. А колко близък или далечен е японският фолклор до българския – всеки може да прецени, след като чуе песента Reincarnation (Прераждане) от култовото аниме Ghost in the Shell на Кенджи Кавай.